Ugrožene osloboditi obveza, iznos za plaće dignuti na 5000 kuna

24. ožujka 2020.

Foto: HGK

Vlada je danas u Banskim dvorima predstavila mjere za pomoć gospodarstvu koje je pogodila pandemija koronavirusa. Odgađa se plaćanje poreza na dohodak i dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na tri mjeseca. Također, rečeno je da će država isplaćivati minimalne plaće u iznosu od 3.250 kuna svim ugroženima poslodavcima, te će se aktivirati povoljni krediti za financiranje gospodarstva.

"Pozdravljamo prvi paket mjera Vlade za pomoć gospodarstvu, u čijoj smo pripremi aktivno sudjelovali, a u skladu sa zahtjevima naših članica. HGK za drugi val mjera pomoći gospodarstvu predlaže oslobađanje tvrtki u problemima svih tereta i davanja prema institucijama – od doprinosa i poreza na plaće do članarina, što smo mi već napravili. Dakle, oslobađanje, a ne odgoda", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Važno je i poticanje potrošnje

Naglasio je kako ova kriza, za razliku od prošle, zahtjeva potrošnju i poticanje potrošnje umjesto mjera štednje.

"Upravo u tom smislu treba u što većoj mjeri iskoristiti sredstva fondova EU, uz trenutno puno veću fleksibilnost Europske komisije. U tom kontekstu i Vlada treba razmisliti o dodatnom naporu i podizanju pokrivanje troškova plaće na 5000 kuna neto po zaposlenom u pogođenim tvrtkama", izjavio je Burilović, dodavši kako Komora i od banaka traži moratorij na sve kredite obaveze onih pogođenih fizičkih i pravnih osoba, u razdoblju od minimalno 6 mjeseci, bez naplate naknada i kamata.

"Ovo tražimo radi očuvanja normalnog života i poslovanja onih koji bi u suprotnom bankrotirali ili osobno financijski i životno propali", zaključio je Burilović.

P.hr/I.B.