Burger King i McDonald's izbacuju plastične igračke iz restorana

20. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Dva velika lanca brze prehrane u svijetu McDonald's i Burger King prestaju dijeliti plastične igračke djeci uz svoje obroke. Kako najavljuju u Burger Kingu, od ovoga tjedna u Velikoj Britaniji djeca više neće dobiti uz svoj hamburger i plastičnu igračku, a u McDonald'su najavljuju kako će umjesto plastične igračke uz svoj Happy Meal uskoro ponuditi vrećicu voća, a od iduće godine kupci mogu birati voće ili knjigu, piše CNBC.

Kako najavljuju u Burger Kingu, želja im je smanjiti zagađenje plastikom i zbog toga planiraju omogućiti svojim kupcima da na posebna mjesta vrate svoje plastične igračke koje će se ili reciklirati u, primjerice, pladnjeve za posluživanje ili će se njima opremiti prostori za igru djece u restoranima.

Burger King je odlučio da će svoje jednokratne pribore za jelo i piće i učiniti 100 posto reciklirajućima, spremnima za višekratnu upotrebu ili omogućiti mu pretvaranje u kompost. Na taj način godišnje bi mogli smanjiti bacanje plastike u okoliš za 320 tona.

Zanimljivo je da je svijest o zagađenju plastikom u Velikoj Britaniji znatno porasla nakon emitiranja televizijskog serijala televizije BBC - Plavi Planet II, koju vodi televizijska legenda David Attenborough, a koja je veliku pozornost dala utjecaju plastike na divlje životinje i njihov okoliš.

Krešimir Sočković