Budućnost transporta i logistike ovisi o digitalizaciji

14. svibnja 2021.

Foto: Shutterstock

"Digitalna transformacija u području transporta i logistike znači interakciju, optimizaciju, prilagodbu, efikasnost, fleksibilnost, ubrzavanje, komunikaciju te nove mogućnosti i vrijednosti", zaključak je drugoga okruglog stola koji je pod naslovom Transport i logistika održan u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

O svojim iskustvima s digitalizacijom raspravljali su članovi Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore: Zoran Starčević, izvršni direktor cargo-partnera, Igor Jakovljević, izvršni direktor DPD Croatia, Kruno Stražanac, suosnivač i voditelj robotičkog sučelja i uspjeha klijenata Gideon Brothersa te Dorotea Effenberger, predsjednica Uprave Tahografa, dok je moderator bio Mladen Perkov, voditelj klastera Inteligentna energija.

"Digitalizacija je vrlo važan partner za transport i logistiku te nužan dio poslovanja", naglasio je Starčević istaknuvši da se digitalizacija u njegovoj tvrtki odnosi na optimizaciju poslovnih procesa, što znači bržu i bolju učinkovitost u radu, bolju komunikaciju s korisnicima te brži protok podataka. Uz spomenute dobrobiti digitalizacije, Starčević je istaknuo i važnost ljudskog faktora jer bez pravodobnog unosa podataka, digitalizacija ne bi bila učinkovita.

Istog je mišljenja i Jakovljević koji je kazao kako digitalizacija sa sobom nosi optimizaciju jer ubrzava prijenos podataka između kupaca i tvrtke.

Moderna industrijska revolucija

"Digitalizaciju smo prepoznali kao važan dio poslovanja te smo kao grupacija 2017. godine donijeli stratešku odluku da će DPD postati digitalna kompanija. Ulaganje u nova rješenja pokazalo se zato odličnim, posebice prošle godine kada smo uveli neke nove radnje, poput beskontaktnog plaćanja ili digitalnog potpisa. Tu su još i beskontaktna dostava te mogućnost online plaćanja, a sve kako bi se zaštitilo zdravlje naših djelatnika i klijenata", kazao je Jakovljević.

Kruno Stražanac istaknuo je robotiku kao bitan dio efikasnog poslovanja: "Digitalizacija je moderna industrijska revolucija i upravo se robotizacija smatra njenim važnim dijelom. Suradnjom između čovjeka i robota rješavaju se problemi poput nedostatka radne snage, ali roboti ujedno služe i kao pomoć čovjeku u obavljanju svakodnevnih zadataka povećavajući učinkovitost i produktivnost. Iz toga proizlazi još jedna značajka digitalizacije u transportu i logistici, a to je fleksibilnost koja omogućava robotu da riješi višu razinu problema", kazao je Stražanac.

Gideon Brothers robot Foto: Gideon Brothers

Digitalizacija voznog parka također je bila tema o kojoj se raspravljalo na okruglom stolu. Dorotea Effenberger kazala je kako u Tahografu žele pomoći vlasnicima voznih parkova da primjenom digitalizacije optimiziraju svoje procese te tako budu konkurentniji i bolji na tržištu.

"Kako bismo mogli upravljati parametrima prijevoza koji izravno utječu na troškove poslovanja, moramo ih digitalizirati, i to ugradnjom određenih uređaja u vozila, koji dostavljaju u centralu sve podatke koje želimo mjeriti", rekla je Effenberger te istaknula da budućnost transporta i logistike uvelike ovisi o digitalizaciji.

Uz navedeno, digitalizacija ima i društvenu korist, i to u segmentu ekologije i sigurnosti sudionika prometa, zaključila je Dorotea Effenberger.

P.hr/I.B.