Budućnost je ili zelena ili je neće biti

24. veljače 2020.

Marija Šćulac Domac, Foto: HGK

"Biti zelen više nije izbor nego imperativ. Danas je više nego ikad jasno da je budućnost zelena ili je neće biti. Zato je dobro da danas razgovaramo o biomasi kao zelenom izvoru energije. Biomasa ima veliki potencijal pa je bitno da o njoj razgovaramo, ali i radimo konkretne stvari, naši poduzetnici imaju rezultate koje moramo više promovirati. Svi zajedno moramo raditi za više energije iz biomase", istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore na 10. konferenciji o biomasi i OIE.

Drvoprerađivački sektor trenutno muči situacija s koronavirusom zbog koje su usporene aktivnosti na europskim i globalnim tržištima, a industriji na ruku ne ide ni neobično topla zima koja je djelomično zaustavila proizvodnju i prodaju peleta. Inače, u Hrvatskoj se proizvede više od 340.000 tona peleta (1.25 posto svjetske proizvodnje), a gotovo 90 posto te proizvodnje ide u izvoz.

crobiom biomasa

Predsjednik Hrvatske udruge biomase Crobiom Davor Zec rekao je da su nepovoljne klimatske promjene u kombinaciji s drugim tržišnim ograničenjima smanjile cijene za 20 i narudžbe za 25 posto. Poručio je da Hrvatska treba razvijati ruralna područja i zeleno poduzetništvo te da treba proizvoditi tamo gdje je sirovina. "EU promovira upravo takvu kružnu ekonomiju i to nam je prilika da s riječi prijeđemo na djela. Nažalost, i dalje se oslanjamo na fosilna goriva, stoga mi tražimo novi pristup energetici koji će stvoriti i preduvjete za demografsku obnovu Hrvatske. Država treba podržati proizvodnju energije iz biomase, za dobrobit svih naših građana", naglasio je Zec.

Robert Blažinović iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavio je da je drvna industrija jedan od bitnijih elemenata koji će zadržati stanovništvo u ruralnim područjima. "Zagreb i dalje čini više od 70 posto ekonomske snage zemlje, a nama je u interesu ravnomjeran razvoj. Tu će ova industrija igrati bitnu ulogu, temeljenu na održivosti", rekao je Blažinović.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić je istaknuo da krećemo u novu dekadu energetske tranzicije gdje će se još više prepoznavati snaga domaćih obnovljivih resursa. "Europski zeleni plan jasno pokazuje da Europa kreće u smanjenje emisije ugljičnog dioksida kako bi se postigla ugljična neutralnost do 2050. S tim u skladu usvajaju se i nacionalni dokumenti. Naša Strategija stavila je veliki naglasak na OIE u proizvodnji i potrošnji jer se više ne može govoriti o energetskoj politici bez zaštite okoliša", zaključio je Validžić.

Na konferenciji se, uz energetsku tranziciju, raspravljalo i o drugim aktualnim temama kao što su niskougljično gospodarstvo, EU projekti, inovacije, ulaganja i financiranje, a govora je bilo i o najsuvremenijim tehnologijama u sektoru.

P.hr/K.S.