Brzi vlakovi umjesto kratkih avionskih letova

14. siječnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Gradsko vijeće Barcelone predložilo je zabranu letova između glavnoga grada Katalonije i španjolske prijestolnice Madrida, kako bi smanjila zagađivanje koje izazivaju zrakoplovi. Lokalna vlast smatra kako bi putnici trebali iskoristiti mogućnost brze povezanosti željeznicom umjesto leta avionom.

Sa sličnim problemom bore se i druge europske zemlje koje traže način da potaknu putnike na uporabu željeznica. Primjerice, u Njemačkoj je tako savezna vlast srezala porez na dodanu vrijednost na cijene prijevoza vlakom duljim od 50 kilometara, kako bi povećala promet željeznicama. Također, planiraju gotovo udvostručiti poreze na kratke lokalne letove, a kako bi se smanjila količinu zagađenja stakleničkim plinovima.

U isto vrijeme švicarske vlasti povećale su takse na karte za zračni prijevoz, kako bi se povećao broj putnika iz velikih gradova prema Parizu nekim drugim oblicima prijevoza. 

Inače, sami korisnici brzih vlakova u Europi ističu kako je putovanje njima gotovo jednako brzo, na kraćim relacijama čak i brže, cijene su konkurentne, osobito u odnosu na vožnju automobilom. Većina velikih europskih gradova dobro je povezana brzim linijama, a udobnost je, mišljenja su mnogi, daleko veća nego u zrakoplovima.  

Krešimir Sočković