Brodosplit isporučio polarni kruzer i dogovorio novi

23. svibnja 2019.

Foto: Brodosplit

U Gradskoj luci Split obavljena je isporuka novogradnje 484, broda za krstarenje polarnim područjima, koji je izgrađen za tvrtku Oceanwide Expeditions. Ovaj kruzer za krstarenje polarnim morima, nakon svečanosti krštenja u matičnoj luci u gradu Vlissingenu u Nizozemskoj, nosit će ime Hondius. Isporučeni brod dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Može ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade. Brod za krstarenja polarnim područjima prvi je takav brod na svijetu izgrađen u klasi LR PC6, koji ispunjava posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila Polar Class 6.

"Ovo je možda najljepša vijest koja dolazi iz hrvatskih brodogradilišta u posljednjih godinu dana", kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva. "Ako se nastavi ovakav kontinuitet u gradnji brodova, hrvatska brodogradnja ima perspektivu. Izvršavanjem ugovornih obveza gradi se povjerenje između naručitelja i isporučitelja te svaka ovakva inicijativa i svaki ovakav ugovor, kojem smo sada svjedoci u Brodosplitu, odnosno posao koji je uz državna jamstva završen na vrijeme na korist svih dionika, otvara perspektivu izdavanja novih jamstava i građenja povjerenja Vlade u brodogradnju", smatra Horvat.

Oceanwide Expeditions nizozemska je tvrtka specijalizirana za ekspedicijska putovanja na Antarktiku i Arktik. Razvijajući vlastitu flotu brodova prilagođenih ledenim morima, Oceanwide promovira male, fleksibilne ture koje putnicima pružaju bliski kontakt s polarnim divljim životinjama, krajolicima i povijesnim znamenitostima. Ove se ture obično odvijaju u područjima koja su dostupna samo putem mora, s malo ili bez infrastrukture. Do lokacija se najprije stiže brodom, nakon čega ekspedicijski vodiči vode male skupine putnika do krajnjih destinacija Zodiac Milpro RIB-ovima, krutim gumenim čamcima, omogućujući tako sigurnu plovidbu i dulji boravak na kopnu.

Nakon isporuke ovog broda potpisan je sugovor o gradnji još jednoga takvog broda. Vrijednost oba broda iznosi više od 100 milijuna eura.

"Isporučeni brod izgrađen je u dogovorenim rokovima što je jako važno pri sklapanju ovakvih poslova, izuzetne je kvalitete i napravljen je po prihvatljivoj cijeni", rekao je prilikom potpisivanja ugovora Wijnand van Gessel. "Sve to je razlog da smo odlučili ugovoriti gradnju još jednog broda istih dimenzija u Brodosplitu. Zadovoljni smo Brodosplitom kao našim partnerom", dodao je Van Gessel.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak kazao je kako je ovaj brod znak dostignutih ciljeva Brodosplita i dokaz usvajanja novih znanja i tehnologija, radi pouzdane, sofisticirane i profitabilne proizvodnje. "Pokazali smo da se u Hrvatskoj može nešto vrlo kvalitetno i sofisticirano napraviti. Brod je napravljen na vrijeme, u okviru dogovorenog budžeta i s dobiti. Dobili smo narudžbu za još jedan brod, čime se dokazuje kvaliteta i potvrđuje činjenica da je kupac zadovoljan s nama kao partnerima", zaključio je Debeljak.

Jozo Vrdoljak