Brojni potencijali za gospodarsku suradnju Hrvatske i Sjeverne Makedonije

26. rujna 2022.

Foto: Privredni.hr

Mogućnosti jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Sjeverne Makedonije su brojne, posebice u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, energetici, prometu, turizmu i infrastrukturi, istaknuto je na hrvatsko-makedonskom gospodarskom forumu.

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je na Forumu "Pogled u budućnost u izazovnim vremenima: Produbljivanje makedonsko-hrvatskoga gospodarskog partnerstva i suradnje", koji se održao u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), kako su gospodarski odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, ali ima mnogo prostora i potencijala za jačanje gospodarske suradnje.

Uz poljoprivredu, prehrambenu i farmaceutsku industriju, suradnju je, kako je naveo, moguće ojačati u nizu sektora - energetici, prometu, turizmu itd.

Najnovije brojke o robnoj razmjeni motiviraju, kazao je Burilović. Robna razmjena u 2021. iznosila je 250 milijuna eura, što je dobro, no s obzirom na potencijal nedovoljno, istaknuo je.

Naveo je kako podaci za prvih šest mjeseci pokazuju rast robne razmjene za 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je, kaže, motivirajuće i treba nastaviti u tom smjeru.

Burilović je također rekao kako hrvatske tvrtke i Komora žele biti istinski partner gospodarstvenicima u Sjevernoj Makedoniji na njihovu putu ulaska u EU.

I potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je kako će Hrvatska pomoći Sjevernoj Makedoniji na njezinu putu ulaska u EU.

Kao područja jačanja gospodarske suradnje izdvojio je promet, infrastrukturne projekte, energetiku, turizam, farmaceutiku.

Ovaj Forum, kako je kazao, prilika je da se razmijene iskustva, dogovore novi poslovi te ojača robna razmjena.

Ohrabruje podatak da je robna razmjena u prvih šest mjeseci porasla 30 posto i vjeruje, kako je kazao, da će Forum rezultirati njezinim jačanjem.

Kazao je kako se razgovaralo i o sklapanju sporazuma o priznavanju PDV-a, koje Hrvatska ima s državama unutar EU-a, ali i s nekim iz trećih zemalja. 

Rekao je kako će obaviti razgovore s ministrom financija Markom Primorcem o tome da se taj sporazum što prije potpiše jer će to gospodarstvenicima olakšati poslovanje.

I potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije zadužen za gospodarstvo, koordinaciju gospodarskih sektora i investicije Fatmir Bytyqi također je kazao kako su brojni potencijali za jačanje gospodarskih odnosa dviju zemalja, posebice u području energetike.

U sklopu Foruma potpisani su Memorandumi o suradnji između HGK i partnerskih gospodarskih komora Sjeverne Makedonije.

Na susretu je sudjelovalo 60 tvrtki, 40 hrvatskih i 20 makedonskih.

Hina/P.hr