Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

6. rujna 2023.

Foto: Shutterstock

Ukupan broj zaposlenih u industriji u srpnju ove godine u usporedbi s lipnjem manji je za 0,6 posto, a u usporedbi sa srpnjem lani za 2,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj je razini pao za 0,7 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,3 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 14,8 posto, u proizvodnji električne energije za 5,9 posto, u proizvodnji duhanskih proizvoda za 2,4 posto te u proizvodnji strojeva i uređaja za 1,7 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 4,1 posto, u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 1,2 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka također za 1,2 posto.

Na godišnjoj razini, u srpnju prema istome mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju pao je za 1,6 posto, u prerađivačkoj industriji za dva posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 15,3 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 13,5 posto te u proizvodnji tekstila za 12,9 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 14,1 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka za 7,1 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih sedam mjeseci ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,8 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do srpnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 0,1 posto.

 

 

Hina/P.hr