Brodosplitov ljepotan ulazi u Guinnessovu knjigu rekorda

27. rujna 2019.

Foto: Brodosplit

Brodosplit je prepoznat kao rijetko brodogradilište u svijetu koje je u stanju izgraditi ovako jedinstveni brod - od projektiranja, gradnje do opremanja složenom opremom i luksuznim interijerom, koji će zbog svoje duljine od 162 metra ući i u Guinnessovu knjigu rekorda, kažu u toj brodograđevnoj tvrtki.

Novi jedrenjak dug je 162 i širok 18,5 metra, nosivosti 2.000 tona, ima pet paluba, a na njemu će biti smješteno 450 osoba, od čega 300 putnika u 150 luksuznih kabina te u 74 kabine 150 članova posade. Luksuzno je uređen, ali sa štihom i ugođajem koji podsjeća na stare jedrenjake. Ima prostor za biblioteku i velike salone, od čega se jedan proteže na tri palube. Na jedrenjaku je ugrađena najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina ima internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave, a cijeli brod pokriven je Wi-Fi signalom. Na otvorenim palubama tri su bara i tri bazena, od kojih jedan namijenjen za ronjenje te kuhinja koja se prostire na tri palube. Klimatizacija na brodu izvedena je prema visokim zahtjevima da bi zadovoljila udobnost putnika u svim klimatskim uvjetima.

jedrenjak clipper brodosplit

Flying Clipper je, kako kažu u Brodosplitu, poseban po tome što je isključivo namijenjen za jedrenje, premda ima dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Veći ima 2.500 kilovat sati, a manji 1.700 kilovat sati. S ukupnom snagom od oko 4.200 kilovat sati, troši oko dvije tone nafte na sat. Uz rezervoar od 800 tona, motorom će bez punjenja moći prevaliti 400 sati vožnje.

Novi brod opremljen je sa šest čamaca za spašavanje koji će služiti i kao tender-čamci za prebacivanje putnika na plaže ili manje luke te s osam splavi, četiri sportska čamca i dva manja čamca.

Flying Clipper prvi je jedrenjak na svijetu s ugrađenim najvišim sigurnosnim standardima Safe return to port, ispunjava sve zahtjeve američke obalne straže te Službe za javno zdravstvo SAD-a. Jedini je jedrenjak na svijetu koji je dobio najvišu moguću klasu za buku i vibracije.

jedrenjak brodosplit jedra more

Inovativan sustav koji se zove Siguran povratak u luku (Safe return to port) novost je na našem tržištu jer od 2010. godine postoje novi standardi za povećanje sigurnosti putničkih brodova, putnika i posade, kažu u Brodosplitu. Taj sustav zapravo znači da je sva ključna oprema na brodu duplirana zbog čega je projektirana gradnja dviju strojarnica sa svim uređajima za proizvodnju električne energije i vode, svim sustavima goriva i maziva te još jednim dodatnim komandnim mostom.

jedrenjak clipper brodosplit more brod

Na brodu je praktički sve dvostruko, pa će se u slučaju bilo kakvog zatajenja, požara ili poplave bilo kojeg prostora ili zona na brodu moći vratiti u luku s udaljenosti od gotovo 2.000 nautičkih milja što je inače najudaljenija točka od kopna na moru. Predviđeno je da plovi svim morima svijeta, pa čak i Arktikom i Antarktikom zbog čega je izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda. Brzina broda s jedrima bit će oko 16 čvorova, a predviđa se da će moći ploviti i do 20 čvorova uz prave vremenske uvjete i sposobnost posade. Sa svojim pogonom od dva motora plovi 16 čvorova, ima zakretne propelere, pramčani porivnik te dva kormila zbog čega ima izuzetne manevarske sposobnosti.

P.hr/K.S.