Brodosplit izgradio inovativnu plutaču za prikupljanje podataka na moru

16. studenoga 2022.

Foto: Brodosplit

Splitski Brodosplit je za tvrtku Ocergie, francusku podružnicu američke tvrtke Ocergy, izradio inovativnu plutaču za prikupljanje podataka na moru, izvijestili su iz Brodosplita.

"U luci splitskog brodogradilišta uspješno je obavljeno polaganje u more OCG-Date, inovativne plutače za prikupljanje bioraznolikosti i metoceanskih podataka, koja je izgrađena za naručitelja Ocergie, francusku podružnicu američke tvrtke Ocergy", navodi se u priopćenju.

Inovativna plutača prikupljat će informacije koje će se rabiti za bolje razumijevanje niza podataka, od turbulencije vjetra do zračnog i morskog života na lokaciji projekta.

Plutača će biti postavljena u blizini jedne od vjetrovitih makro-zona u Sredozemnom moru kod južne Francuske.

Iz Brodosplita navode da je pilot-jedinica dio Ocergijeva projekta Blue Oracle (plutače s Lidarom - optičkim radarom i podvodnom opremom za procjenu oceanskih resursa i karakterizaciju života u okolišu) dobila odobrenje od francuskog pomorskog prefekta za pomorsko planiranje da se rasporedi na lokaciji gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih vjetroelektrana u francuskoj regiji Occitanie.

"Plutača OCG-Data nije samo sastavni dio našega poslovnog plana već je i prvi korak u razvoju naše platforme OCG-Wind FOW", ističe izvršni direktor tvrtke Ocergy Dominique Roddier dodajući da je Ocergy mlada tvrtka, ali imaju ambiciju da budu jedan od lidera u offshore rješenjima za vjetroelektrane na moru Floating Wind Foundation Design. 

"Unatoč financijskim problemima, s kojima ste u Brodosplitu suočeni, iznimno smo zahvalni na punom angažmanu vašeg tima i radnika i jako zadovoljni s izvrsnim poslom koji je Brodosplit napravio na izradi naše platforme", izjava je Roddiera koja se prenosi u priopćenju.

Roddier vjeruje i da tvrtke kao Brodosplit "mogu imati značajnu ulogu u energetskoj tranziciji i biti snažan pokretač komercijalnog razvoja FOW industrije, ne samo za projekte na Mediteranu nego u cijeloj Europi".

Iz Brodosplita također navode kako taj ugovor, osim poslovne, ima i stratešku važnost jer na taj način splitsko brodogradilište "postaje sve ozbiljniji proizvođač zahtjevnih čeličnih konstrukcija za offshore vjetroelektrane na području jugoistočne Europe i Mediterana".

"Izradom plutače za Ocergy Brodosplit dokazuje svoje mogućnosti na wind offshore tržištu te se uskoro realno može očekivati potpisivanje novih ugovora za izradu platformi, što podrazumijeva isporuku konstrukcija s godišnjim utroškom čelika većim od 100.000 tona u razdoblju do 2030. godine", zaključuje se u priopćenju.

 

Hina/P.hr