Želimo cjelogodišnji i regionalno ravnomjerno razvijeni turizam

13. ožujka 2023.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je da je počela provedba Strategije razvoja održivog turizma do 2030 .godine, čiji je glavni cilj razvoj cjelogodišnjeg i regionalno ravnomjerno razvijenog turizma.

Nakon sastanka s čelnicima Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, Brnjac je kazala kako je provedba počela javnim pozivima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), u sklopu čega je najveći dio sredstava usmjeren u razvoj javne turističke infrastrukture, povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta te razvoj zdrastvenog i sportskog turizma, u čemu ta županija i cijela Slavonija imaju veliki potencijal.

Brnjac je napomenula da je Vlada sredstvima NPOO-a, višegodišnjeg EU financijskog okvira i u državnom proračunu ukupno za te aktivnosti osigurala 1,27 milijardi eura.

Čestitajući Osječko-baranjskoj županiji na tituli Europske regije sporta za 2024. godinu, Brnjac je posebice izdvojila projekt sportskog inkubatora, koji se planira graditi na prostoru nekadašnje osječke tvrtke OLT, s ciljem što većeg privlačenja djece i mladih u sportske aktivnosti te njihova kvalitetnog usmjeravanja na sport.

"Cilj Vlade su ulaganja u sportsku infrastrukturu tako da ona bude dostupna svima, ponajprije mladima i djeci. Upravo je raspisan javni poziv za ulaganja u sportsku infrastrukturu, vrijedan oko četiri milijuna eura, a razgovarali smo o sredstvima NPOO-a, gdje je za aktivni turizam osigurano oko 40 milijuna eura", rekla je ministrica Brnjac.

Župan Ivan Anušić rekao je kako u sklopu priprema za Europsku regiju sporta 2024. godine županijska uprava želi nadograđivati sportsku infrastrukturu jer domaćinstvo koje je dobila mora i opravdati, u čemu su, nizom projekata i natječaja, spremni pomoći nadležno Ministarstvo i Vlada RH.

Izvijestio je i da se, uz uređivanje sportske infrastrukture te projekt sportskog inkubatora, u suradnji s Gradom Osijekom, planira izgradnja nove nastavno-sportske dvorane, a Grad Osijek spreman je ustupiti dio svoga zemljišta i partnerski ući u projekt.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin kazao je kako Gradska uprava ove godine u proračunu ima na raspolaganju oko 10,5 milijuna eura za ulaganja u sport.

"Kada govorimo o turizmu, prošle smo godine dobili nagradu kao najbolja urbana destinacija kontinentalnog turizma, a u prva dva mjeseca ove godine bilježimo rast broja noćenja od 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je Vulin.

Hina/P.hr