Britanci kupuju SuperSport za 920 milijuna eura

12. kolovoza 2022.

Foto:Shutterstock

Pregovori o ulasku britanskoga kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta okončani su te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Dvije strane dogovorile su se da će svoje udjele unijeti u novoosnovani joint venture Entain CEE, u kojem će svaka imati udjele u odgovarajućem omjeru, tj. 75 : 25.

Realizacija transakcije očekuje se do kraja godine, a njezina ukupna vrijednost bit će ukupno 920 milijuna eura. Akvizicija će se financirati kreditima Deutsche Banka, Lloydsa, Mediobanca, NatWesta i Santandera.

Transakcija uključuje tvrtke minus5 i Puni broj.

"Odlučili smo prihvatiti Entainovu ponudu jer je bila vrlo temeljita i sveobuhvatna te zato što nam omogućuje da nakon četiri godine nastavimo s tvrtkom s kojom imamo mnogo više od poslovnih veza", izjavio je investicijski direktor EMMA Capitala Pavel Horák.

Prema riječima predsjednika Uprave SuperSporta Radima Haluze, ulazak Entaina u SuperSport pružit će potpuno nove perspektive za daljnji razvoj i rast u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

"Imati tako značajnog globalnog igrača u tvrtki otvara potpuno nove razvojne prilike. Vjerujem da današnji dan označava početak potpuno novog poglavlja u povijesti SuperSporta", kaže Haluza, koji ostaje na čelu tvrtke.

Naglašava da partneri ne planiraju nikakve promjene u poslovanju SuperSporta.

"Tvrtka će nastaviti s istim operativnim postavom na koji je dosad bila naviknuta", rekao je.

SuperSport je osnovan 2000. godine. Fokus mu je na sportskom klađenju, ali djeluje i u drugim segmentima poput online kasina. Ima 54 posto tržišnog udjela na hrvatskom tržištu, koje Entain ocjenjuje "potpuno uređenim i atraktivnim". Tvrtka ima ključne sponzorske ugovore kao što su prava na klađenje za sve lige Hrvatskoga nogometnog saveza za razdoblje od 2022. do 2026. godine.

EMMA Capital ušao je u SuperSport 2018. i preuzeo potpunu kontrolu nad njim početkom ove godine.

Entain je međunarodna tvrtka za igre na sreću osnovana 2004. u Luksemburgu i kotirana na Londonskoj burzi, gdje je dio FTSE100 indeksa.

Posjeduje širok raspon tvrtki u sektoru uključujući globalno poznate brendove u sportskom klađenju kao što su bwin, Coral, Crystalbet, Eurobet i Ladbrokes. Aktivan je i u segmentu online kasina. Djeluje u Europi, a u SAD-u ima 50 posto udjela u tvrtki BetMGM.

EMMA Capital je privatni investicijski holding koji je 2012. godine osnovao Jiří Šmejc. Posljednjih godina fokusiran je uglavnom na tržišta Europske unije, ali je prisutan i na ostalim tržištima Europe i Azije.

Hina/P.hr