Bosch organizirao STEM edukaciju za djecu SOS Dječjeg sela Hrvatska

12. travnja 2019.

Foto: Bosch

Bosch je u sklopu Festivala znanosti, koji traje od 8. do 13. travnja u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu, organizirao STEM edukativnu radionicu sastavljanja robota s djecom SOS Dječjeg sela Hrvatska. 

"Društvena odgovornost jedna je od Boschevih temeljnih vrijednosti i izrazito smo zadovoljni što smo djeci SOS Dječjeg sela Hrvatska omogućili STEM edukaciju koja će im, uvjerena sam, probuditi još veću zainteresiranost za znanost. Naša je tvrtka ostvarila velik sinergijski učinak u još boljem zbližavanju s SOS Dječjim selom Hrvatska, koje je sada, nakon više od pet godina suradnje, postalo Boschev istinski prijatelj", izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju.

Inspirativna STEM radionica Kako odgojiti robota uz pomoć Boscha organizirala se s hrvatskim startupom STEMI, koji je proizveo istoimenog DIY, uradi-sam, šesteronožnog Hexapod robota, kojim se može upravljati putem pametnog telefona. Primjerice, kada ga škakljate na zaslonu pametnog telefona, vaš se robot trese, zvecka ili kotrlja. Projekt STEMI-ja počeo je krajem 2015. godine, a u međuvremenu se pojavio na Amazonu, gdje ga mogu kupiti kupci iz SAD-a i Kanade.

"Ono što naš proizvod izdvaja od ostalih jest činjenica da dolazi s bogatim obrazovnim sadržajem namijenjenim početnicima bez ikakvog iskustva te ih uči o svim segmentima razvoja robot od 3D modeliranja, preko embedded programiranja, pa do izrade mobilnih aplikacija", kaže Marin Trošelj, suosnivač i direktor STEMI-ja.

S obzirom na to da je potražnja poslodavaca za STEM kvalifikacijama prisutna i u Hrvatskoj, mnoge su ustanove već napravile iskorake u upoznavanju najmlađih sa STEM kurikulumom.

"Tvrtka Bosch i SOS Dječje selo Hrvatska dugogodišnji su partneri u stvaranju sigurnog i toplog doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Pored ljubavi koju djeca dobivaju, u obiteljskom tipu skrbi trudimo se stvarati im prilike za razvoj sposobnosti za budućnost. Boscheva kreativna radionica iz STEM područja izvrsna je inicijativa koju smo prihvatili, a naši mladi već su napravili prve uspješne korake u području programiranja i robotike", izjavila je Višnja Tuškan Krupić, nacionalna direktorica SOS Dječjeg sela Hrvatska.

P.hr/J.V.