Boris Mikšić širi svoje investicije u Hrvatskoj i na nova tržišta

2. rujna 2021.

Foto: CorteCros

Tvrtka CorteCros, dio korporacije Cortec u vlasništvu Borisa Mikšića, otkupila je zgradu u Kaštel Sućurcu od INA-ine tvrtke kćeri CROSCO i sada je stopostotni vlasnik logističko- distributivnog centra nadomak Splita.

CorteCrosov logističko-distributivni centar proširio je svoj proizvodni pogon te skladišne kapacitete i time je postao glavni europski proizvodni i distributivni centar kemijskih proizvoda za zaštitu od korozije pod licencijom korporacije Cortec. Patentirani VpCI inhibitori koji se proizvode u CorteCrosu jedni su od najpoznatijih proizvoda u svijetu za zaštitu od korozije. Mikšić je ovom akvizicijom udvostručio svoj biznis u Hrvatskoj.

"Kad smo započeli s realizacijom centra u Splitu, cilj nam je bio pozicionirati Hrvatsku kao glavni strateški centar u Europi za ekološku tehnologiju zaštite od korozije. Pet godina poslije mogu ponosno reći da smo u tome i uspjeli. Naša korporacija iz svojih kapaciteta, kojima pripadaju EcoCortec, logistički i proizvodni centar u Splitu te uredi u Zagrebu, opskrbljuje Cortecovim proizvodima tri kontinenta. Hrvatska je sada strateška točka  korporacije Cortec što je i bio moj cilj kada sam davne 2004. počeo ulagati u Hrvatskoj", kaže Mikšić koji dodaje kako je tvrtka CorteCros prošle pandemijske godine ostvarila rast prodaje od 20 posto, dok je EcoCortec imao rast prodaje od čak pet posto.

EcoCortec Foto: EcoCortec

Naime, Mikšić je vlasnik i kompleksa tvornica bioplastike u Belom Manastiru EcoCortec, koji je specijaliziran za proizvodnju 'zelenih' folija za pakiranje.

Iz tvornica u Baranji i Dalmaciji svojim proizvodima opskrbljuje cijelu Europu, ali i Aziju i SAD. Hrvatska je tako postala središnja točka za proizvodnju i distribuciju Cortecovih proizvoda. U sklopu logističkog centra u Splitu nalazi se i novoopremljeni laboratorij u kojem se obavljaju testiranja prema standardima ASTM i ISO.

"Moje ulaganje u Hrvatsku pokazalo se punim pogotkom i to mi je jedno od najdražih ostvarenja u karijeri. Glavni smo opskrbljivač antikorozivne zaštite za najveće svjetske automobilske proizvođače. Ukupno sam do sada u Hrvatsku uložio više od 20 milijuna eura, a planovi su nam i dalje veliki. Planiramo daljnje širenje kapaciteta u Splitu, a sljedeće godine izgradit će se i nova tvornica u Baranji za obradu polimera koja će biti podijeljena na dva dijela. U jednoj hali proizvodit će se Cortecov patentirani VpCI aditiv za zaštitu od korozije što će pridonijeti samoodrživosti proizvodnje EcoCorteca, dok će u drugoj biti pogon za recikliranje. Na odličnom smo putu brendiranja Hrvatske kao centralne točke u ovom dijelu svijeta za nove tehnologije ove vrste", zaključuje Mikšić.

P.hr/I.G.