Dolazak cjepiva probudio želju za putovanjima

7. travnja 2021.

Foto: Booking.com

Želja za putovanjima i istraživanjem svijeta ostaje nepromijenjena te nakon niza mjeseci ograničenja putnici konačno vide svjetlo na kraju tunela zahvaljujući primjeni cjepiva i drugim medicinskim postignućima u borbi protiv COVID-a 19, pokazuje novo istraživanje Booking.coma provedeno među više od 28.000 putnika iz 28 država, uključujući i 1.001 ispitanika iz Hrvatske.

Iako se zna da pandemija još uvijek nije iza nas, dvije trećine putnika iz cijelog svijeta (66 posto) više se nada putovanjima u 2021. godini zahvaljujući ustrajnoj predanosti znanstvenih i zdravstvenih zajednica te primjeni cjepiva protiv bolesti COVID-19. Jednako toliko putnika (66 posto) navodi kako im je to što nisu bili u mogućnosti više putovati u 2020. godini potaknulo još veću čežnju za putovanjima u 2021. godini.

Povjerenje u učinkovitost cjepiva na visokoj je razini. Više od polovice putnika diljem svijeta (59 posto) navodi kako neće putovati u inozemstvo dok ne prime cjepivo, a taj broj doseže 68 posto među putnicima starijima od 55 godina. Nadalje, 55 posto putnika kaže da će putovati samo u zemlje koje su uvele programe cijepljenja. Međutim, još uvijek postoji određena razina suzdržanosti među dvije petine putnika (41 posto) koji su i dalje skeptični glede toga hoće li cjepivo doista pridonijeti sigurnijim putovanjima.

Nakon pandemije putovanja postaju prioritet

Unatoč tome što su uglavnom optimistični, putnici širom svijeta potvrđuju da je to što u 2020. nisu mogli putovati kao prethodnih godina znatno utjecalo na njihovu dobrobit. Njih 48 posto primijetilo je negativan učinak na svoje mentalno zdravlje, a 47 posto ih kaže da im se javio osjećaj zatočenosti u vlastitu domu zbog ograničenja putovanja.

Njih 64 posto kaže da su im putovanja sada važnija nego prije pandemije, i to do te mjere da je gotovo tri četvrtine putnika (71 posto) izjavilo kako bi radije otišli na odmor u 2021. negoli pronašli pravu ljubav. Ujedno bi i njih 66 posto dalo prednost putovanjima u odnosu na uspjeh na poslu te bi radije otišli na odmor negoli dobili promaknuće.

Više od polovice putnika (53 posto) iskoristilo je višak vremena kod kuće za planiranje budućih putovanja, dok ih je gotovo polovica (45 posto) uštedjela više slobodnih dana, pa ih veseli mogućnost dužeg odmora u 2021.

Prilikom maštanja o svome sljedećem odmoru šest od 10 putnika (61 posto) vjeruje da će moći otputovati negdje na plažu do ljeta 2021., a 23 posto njih kaže da će im opuštajući izlet na plažu ili u spa centar biti prvi oblik putovanja na koji će otići kad to ponovno bude sigurno. Nakon iscrpljujuće godine samo šest posto putnika rezervirat će aktivno putovanje, a samo pet posto njih odabrat će odmor u gradu kao prioritet.

Putovanje

Foto: Booking.com

Važna podrška sektoru

Dvije trećine putnika (66 posto) vjeruje kako su vladini financijski poticaji potrebni za oporavak sektora putovanja, a više od polovice putnika (56 posto) boji se da taj sektor možda neće opstati bez vladinih potpora. Kada je riječ o praktičnijim propisima, 72 posto putnika navodi kako je potreban širi pristup testiranju na koronavirus prije putovanja, a 70 posto njih kaže kako bi vlade trebale surađivati s putničkim udruženjima i pružateljima usluga putovanja kako bi se postavili dosljedniji standardi.

U istraživanju u kojem je sudjelovao 3.491 smještajni partner Booking.coma, uključujući i njih 212 iz Hrvatske, 70 posto ispitanih uz određenu rezervu iskazuje optimizam glede budućnosti svoga poslovanja. Slažu se da je sektoru putovanja potrebna podrška i većina bi ih željela da vlade u budućnosti daju veću podršku sektoru tijekom pandemijske krize.

Prema mišljenjima iznajmljivača smještajnih objekata svih vrsta i veličina, sljedeća tri ključna područja zahtijevaju pozornost: dosljedniji međunarodni standardi kada su u pitanju savjeti i pravila za putovanja, brži programi primjene cjepiva i širi pristup testiranju na koronavirus prije putovanja.

Međutim, kako 62 posto pružatelja smještaja očekuje povećani interes za putovanja u 2021. godini, oni i dalje odrađuju svoj dio kako bi putnicima omogućili veći osjećaj sigurnosti, a gotovo 70 posto njih pojačalo je zdravstvene i sigurnosne mjere te unaprijedilo postupak čišćenja.

Vaučere će zadržati 17 posto putnika

Pružatelji smještaja nisu jedini koji su spremni zasukati rukave. I 60 posto putnika iz cijelog svijeta spremno je prihvatiti mogućnost putovanja samo uz dokaz o cijepljenju. Istodobno bi 73 posto putnika pristalo na nošenje maske za lice tijekom putovanja, a 64 posto njih čak bi podržalo i zabranu putovanja osobama bez maske (uz opravdane izuzetke). Dvije trećine putnika (66 posto) spremne su putovati isključivo u malim skupinama od dvije do šest osoba.

Kako bi se pružila izravnija podrška turističkoj industriji, 17 posto putnika širom svijeta planira iskoristiti bonuse/vaučere od otkazanih putovanja umjesto da zatraži povrat novca, a jednako će ih toliko kupiti vaučere za obitelj i prijatelje, koji će se moći iskoristiti kada ponovno postane sigurno putovati. Uz to, 31 posto putnika planira odabrati manje popularna odredišta, a 27 posto njih želi rezervirati neovisne smještajne objekte ili one u svom gradu ili njegovoj okolici kako bi podržali lokalne tvrtke (20 posto).

 

 

P.hr/I.B.