Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

11. siječnja 2022.

Markus Villig / Foto: Bolt

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene na dodatno širenje postojećih usluga i ubrzanje prijelaza s osobnih automobila na mogućnost inovativnih načina kretanja gradom, čime će se, ističu, smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

Investicijski krug vodili su američka tvrtka rizičnoga kapitala Sequoia Capital te Fidelity Management and Research Company LLC koja se bavi investicijskim savjetovanjem. U financiranju su sudjelovale i financijska tvrtka Owl Rock (odjel Blue Owl), tvrtka za investicijsko savjetovanje Whale Rock, D1 Companies LLC koja upravlja sportskim objektima, tvrtka rizičnoga kapitala G Squared, Tekne, investicijska tvrtka Ghisallo Capital Management LLC i druge, a njegovim zatvaranjem Boltova se vrijednost procjenjuje na 7,4 milijarde eura.

Prijelaz na ekološki održiva vozila

"Desetljećima su gradovi građeni za automobile, a ne za ljude, što je dovelo do neodrživog prometa, onečišćenja i gubitka javnih površina u korist parkirnih mjesta. Smatramo da je ovaj pristup zastario, pa smo tijekom proteklih osam godina razvili usluge koje nude bolje i pristupačnije alternative osobnim automobilima. Surađujemo s mnogim gradovima kako bismo ljudima pomogli da prijeđu na ekološki održiva vozila kao što su električni romobili i e-bicikli te im ponudili zajedničke mogućnosti mobilnosti poput vožnji na zahtjev i mogućnost najma vozila putem aplikacija car sharinga", istaknuo je Markus Villig, osnivač i CEO Bolta.

Nakon što je Bolt nedavno u suradnji s Allianzom pokrenuo program osiguranja korisnika romobila od osobne nezgode i opće odgovornosti, u prosincu 2021. najveća mreža za mikromobilnost u Europi najavila je niz novih sigurnosnih značajki koje će biti ugrađene u njihove usluge. Te značajke uključuju sustav za prevenciju tandemske vožnje koji sprječava istodobnu vožnju dviju osoba na jednom romobilu, test kognitivnih reakcija koji jamči još sigurniju vožnju te sustav za sprječavanje klizanja koji omogućava korištenje romobilom samo u sigurnim uvjetima i na odgovoran način.

Kako bi još jednom pokazao da je pouzdan partner u gradovima i da je sigurnost svih sudionika u prometu na prvome mjestu, u Boltu podsjećaju i na to da su zaustavili mogućnost najma romobila na Silvestrovo s ciljem zaštite korisnika od potencijalno opasne vožnje. To je uključivalo i hrvatske gradove – Rijeku, Osijek i Varaždin – u kojima trenutno prometuje 550 romobila.

Uz najam romobila, Bolt u Hrvatskoj nudi i vožnju na zahtjev, u čemu drži vodeću poziciju u Hrvatskoj te naručivanje obroka iz restorana putem aplikacije Bolt Food i brzu dostavu namirnica novom opcijom Bolt Market zahvaljujući kojoj planiraju dodatno širenje tijekom ove godine.

 

 

 

 

 

 

P.hr/I.B.