Bolt, Delivery Hero, Glovo i Wolt udruženi radi regulacije platformskog rada

11. lipnja 2021.

Markus Villig/Foto: Bolt

Europske tehnološke tvrtke Bolt, Delivery Hero, Glovo i Wolt najavile su zajedničke aktivnosti kojima žele pridonijeti kvalitetnijoj regulaciji platformskog rada u Europi. Kao rezultat suradnje nastala je inicijativa Europski projekt sa svrhom (European Purpose Project) kojoj je cilj, uz pozitivan utjecaj na društvo, pružiti nadležnim tijelima u zemljama EU-a smjernice i preporuke u regulaciji zakona o radu.

Te su tvrtke uputile i poziv za sudjelovanje u javnom savjetovanju koje se održava na službenoj internetskoj stranici European Purpose Projecta i traje do kolovoza 2021.

Inicijativa Europski projekt sa svrhom nastala je na temelju pozitivnog mišljenja stručnjaka u području javnih politika o Izjavi o načelima koju su u prosincu 2020. potpisali Bolt, Delivery Hero, Glovo i Wolt. Izjava u fokus postavlja inovaciju dostupnu svima, tržište i socijalnu ekonomiju te novi poslovni model. Svoju viziju o regulaciji rada na platformama na službenoj stranici projekta u obliku komentara mogu podijeliti i svi zainteresirani građani europskih zemalja.

Uz pokretanje inicijative, osnivači Bolta, Delivery Heroa, Glova i Wolta obvezali su se da će do 1. rujna 2021. izraditi kodeks ponašanja te priručnik najboljih korporativnih i regulatornih praksi platformskog rada. Ti će dokumenti objediniti mišljenja različitih dionika te će se moći koristiti kao podrška postojećim regulatornim procesima na razini EU-a.

Markus Villig, suosnivač i direktor Bolta, istaknuo je da su rad na platformi i ekonomija povezana s ovim poslovnim modelom izvor inovacija, više zapošljivosti te gospodarskog rasta.

"Kako bismo ih ostvarili, potrebno je razviti ekosustav koji odražava bitne europske vrijednosti. Bolt je predani predvodnik njegova razvoja i sudjeluje u stvaranju snažnoga industrijskog glasa dostavnih platformi koji odražava ove vrijednosti", kazao je Villig.

Bolt, Delivery Hero, Glovo i Wolt pozivaju i druge koji se žele pridružiti ovoj inicijativi da pruže svoj doprinos komentarima na stranici inicijative www.europeanpurpose.com ili e-mailom na contact@europeanpurpose.com.

P.hr/I.B.