Japanci kupili hrvatskog proizvođača staklene farmaceutske ambalaže

3. svibnja 2021.

Foto: Piramida

Blue Sea Capital, regionalni private equity fond, uspješno je zaključio prodaju 100 posto vlasničkog udjela u Piramidi, vodećemu hrvatskom proizvođaču staklene ambalaže za farmaceutsku industriju, tvrtki Nipro PharmaPackaging International NV, podružnici tvrtke Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu.

Hrvatska Piramida iz Sesveta proizvodi staklene ampule i bočice - proizvode koji se upotrebljavaju za pakiranje u farmaceutskoj industriji. Važnost staklene farmaceutske ambalaže dodatno je naglašena u vrijeme globalne pandemije bolesti COVID-19 jer se cjepiva primarno pakiraju u staklene bočice. Prošle godine tvrtka je proizvela više od pola milijarde ampula i bočica, a kupci proizvoda Piramide redom su vodeće svjetske farmaceutske kompanije.

Od preuzimanja vlasništva nad Piramidom, regionalni private equity fond Blue Sea Capital investirao je značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavu osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama. Pod vlasništvom Blue Sea Capitala Piramida je povećala broj zaposlenih za 35 posto te udvostručila proizvodne kapacitete i prihode. Danas je među prvih pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu.

Žele nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima

Komentirajući uspješnu prodaju kompanije, Saša Galić, partner i direktor fonda Blue Sea Capital, rekao je kako je Piramida privukla interes jedne od vodećih tvrtki u industriji farmaceutske ambalaže u svijetu.

"Činjenica da je Nipro preuzeo Piramidu potvrđuje uspješnost naše investicijske strategije transformacije regionalnih, obiteljskih, malih i srednjih tvrtki u male korporacije s profesionalnim menadžmentom i upravljanjem te snažnim utjecajem na lokalnu zajednicu. Radujemo se vidjeti Piramidu u novoj fazi rasta s globalnim ambicijama", rekao je Galić.

Piramida foto 2 Foto:Piramida

Odlične rezultate Piramide prepoznala je jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju medicinske opreme i farmaceutske ambalaže sa sjedištem u Japanu. Tvrtka Nipro Corporation, koja na burzi u Tokiju ostvaruje više od četiri milijarde dolara godišnjih prihoda, zapošljava više od 33.000 ljudi i djeluje u farmaceutskoj industriji, industriji medicinskih proizvoda te industriji farmaceutske ambalaže.

Stephan Arnold, direktor Nipro PharmaPackaginga, poručio je da žele nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima i postati preferirani strateški partner mnogim farmaceutskim kompanijama.

"U suradnji s fondom Blue Sea Capital uspjeli smo potaknuti rast i transformirati Piramidu u jednu od najatraktivnijih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, koja izvozi čak 97 posto svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca. Radujemo se suradnji s Niprom u daljnjem jačanju pozicije Piramide na europskom i svjetskom tržištu", kazao je Krešimir Sečak, direktor Piramide.

Piramida foto 3 Foto: Piramida

Ivan Zec, partner u fondu Blue Sea Capital koji je vodio ovu transakciju, zaključio je kako je primjer Piramide, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, potvrđuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije te da tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije može rezultirati globalno konkurentnim i prepoznatljivim hrvatskim kompanijama.

P.hr/I.G.