Blago smanjenje negativnih trendova na tržištu motornih vozila

23. veljače 2021.

Foto: Shutterstock

Koronakriza je snažno udarila gotovo sve sektore gospodarstva, tako da trgovina motornim vozilima nije iznimka. Ipak, početak godine prati dašak optimizma i daje novi poticaj revitalizaciji tržišta.

"Prošla godina bila je teška, posebno u automobilskoj branši na domaćem tržištu. Prema podacima Promocije plus, prodaja bilježi pad od 42,66 posto, dok je, prema Acei, prosječni pad prodaje u Europskoj uniji oko 23,7 posto. Iako siječanj nije mjesec u kojem bi se mogli uspoređivati prodajni rezultati, i to zbog prenošenja registracije vozila iz prosinca u siječanj, kada usporedimo siječanj prošle s ovom godinom, pad prodaje novih vozila "samo" je 19,72 posto, što je čak i bolje nego prosjek EU-a gdje je pad 24 posto", rekao je poslovni tajnik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Hrvoje Paver na sjednici predsjedništva Udruženja.

Paver je objasnio kako je uzrok ovom 'manje negativnom trendu' početkom godine i smanjenje trošarina (PPMV-a) na nova vozila (izmjena koja je stupila na snagu s 1. siječnja 2021.), a koje je Ministarstvo financija na prijedlog Udruženja trgovine motornim vozilima prihvatilo krajem 2020. godine, no, kao što je prethodno navedeno, još uvijek je nezahvalno govoriti o oporavku tržišta. Loše prodajne brojke novih vozila tijekom 2020. godine rezultat su lošije turističke sezone jer se nisu obnavljale flote rent a cara, a posebice turističkih autobusa.

"Udruženje trgovine motornim vozilima s Ministarstvom financija 2018. godine implementiralo je mjeru odbitka pretporeza 50 posto pri kupnji osobnog vozila za poslovne svrhe. S obzirom na to da je mjera privremenoga karaktera i vrijedi tri godine, nužno je ponoviti Studiju odbitka pretporeza kako bi se ova mjera produžila za naredne tri godine. Studija koju je HGK izradila, prema odgovorima 2.206 tvrtki, pokazuje kako poslovni ljudi automobile upotrebljavaju većim dijelom u poslovne, a manjim u privatne svrhe. Do 3. ožujka trebala bi biti gotova i druga nezavisna studija koja bi trebala potvrditi ove podatke te vjerujemo da bi se objedinjavanjem ovih studija mogla produžiti ova derogacija Zakona o PDV-u pred Europskom komisijom. Implementacija ove mjere pokazala se kao značajan prilog obnovi voznog parka", rekao je predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima Ivo Ivančević.

skupština Foto: HGK

Na sjednici je istaknuto da je 2018. godine, kad je to konkretno porezno rasterećenje tvrtki i uvedeno, prodaja novih vozila porasla za više od 18 posto što najbolje govori u prilog teze da se razumijevanjem potreba poduzetnika kroz porezne olakšice može postići kvalitetan rezultat.

"Putem ovog Udruženja, kao i ostalih udruženja, jako se mnogo napravilo, otvorila se komunikacija sa svim institucijama kako bi se pronašlo najbolje rješenje za poduzetnike te će HGK i dalje podržavati način rješavanja problema s kojima se poduzetnici suočavaju", poručio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.

U pripremi je plenarna sjednica Udruženja gdje će se birati članovi Udruženja, predsjedništva i grupacija.

P.hr/I.G.