Biljkoteka - prvi riječki hotel za biljke

2. prosinca 2019.

Foto: Tanja Kanazir

U Rijeci je u studenome otvoren prvi hotel za biljke - Biljkoteka, smješten u RiHubu, kulturno-informativnom centru Europske prijestolnice kulture. Biljni hotel, knjižnica i laboratorij za učenje o botanici Biljkoteka nastala je u sklopu sudioničkog programa Zelenog vala Rijeke 2020. i zamišljena je kao utočište za biljke, kojima vlasnici žele naći novi privremeni ili trajni dom.

Svi zainteresirani građani u riječkoj Biljkoteci mogu ostaviti svoje biljke "na čuvanju" kako ne bi uvenule kad, primjerice, moraju otputovati ili izbivati iz kuće.

biljkoteka

U studenome je, povodom otvorenja hotela za biljke, organiziran edukativni program od četiri vikend-radionice o njezi kućnog bilja, kreativnom kućnom vrtlarenju i izradi recilkliranih vazica i teglica, namijenjen svima onima koji misle da nemaju “zelene prste”, a teško odoljevaju čarima biljaka. Na radionicama, koje je vodila urbana vrtlarica i pedagoginja Natali Bosić, polaznici su njegovali biljke koje su poklonjene Biljkoteci i one koje su njihovi vlasnici ostavili na čuvanju u hotelu za biljke.

biljkoteka

Građani svih generacija pokazali su veliki interes za ciklus radionica, koji je uključivao tri radionice s naslovom Sobno bilje za neznalice te radionicu izrade kokedama - jedinstvene tehnike uzgoja biljaka u zemljanim kuglama obloženim mahovinom. Ove subote, 30. studenoga, edukativni program završio je druženjem uz otvorenu razmjenu biljaka, reznica i sadnica koje su donijeli polaznici radionica i zainteresirani građani.

P.hr/K.S.