Tri vještine bez kojih nema zdravih odnosa

3. siječnja 2021.

Foto: Shutterstock

Kada su znanstvenici s Harvarda tijekom 75 godina pratili živote 268 muškaraca kako bi otkrili što čini dobar i uspješan život, zaključci studije mogli su se sažeti u nekoliko riječi. Sreća je ljubav. I mnoga druga istraživanja potvrdila su snažnu vezu između kvalitetnog partnerstva i uspjeha u karijeri.

Psiholozi i terapeuti, ali i nesretni parovi posvetili su ovom pitanju bezbroj sati. Psihologinja sa Sveučilišta Stony Brook Joanne Davila i njezin istraživački tim analizirali su brdo studija o odnosima i zaključili kako su tri uobičajene vještine bitne za sretan privatni život i posljedično karijeru.

Ako partneri ne savladaju te osnovne vještine, Davila za portal inc.com kaže da se ne mogu izgraditi kvalitetni odnosi, koji znatno utječu i na karijeru pojedinca.

Razboritost

Teško je promijeniti neko ponašanje ako ne razumijemo njegov uzrok. Za to je važna ova prva vještina, svijest o svojim osjećajima i osjećajima drugih te sposobnost analiziranja odakle oni dolaze. Ona pomaže prepoznati obrasce koji mogu stvoriti ili prekinuti vezu. "Ako ste razboriti, moći ćete predvidjeti pozitivne i negativne posljedice svoga ponašanja", objašnjava Davila.

Primjerice, razboritost je važna da biste razumjeli koliko vas vaš partner cijeni jer mu svako jutro napravite kavu ili da biste nekom oprostili stalno kašnjenje jer razumijete da se radi o percepciji vremena te osobe, a ne o nepoštovanju vas kao osobe.

Uzajamnost

Za dobar partnerski odnos važna je uzajamnost u vezi, obje strane moraju ulagati približno onoliko koliko žele dobiti zauzvrat. "Uzajamnost vam omogućuje da potrebe obiju osoba uključite u odluke koje donosite u vezi", kaže Davila. Važno je da razumijete i prihvaćate neke navike svoga partnera jer je zadovoljenje njegovih potreba jednako važno za opstanak veze kao i vaših.

Kontrola emocija

Ako partneri znaju koje su njihove potrebe i stalo im je do njihova ispunjenja, zadovoljili su dvije trećine puta do uspješne veze. Posljednja trećina puta sastoji se u tome da si  međusobno pružaju ono što trebaju, istodobno kontrolirajući svoje osjećaje.

"Uz kontrolu emocija moći ćete svoje emocije održati mirnima i stvari koje se događaju u vašoj vezi učiniti perspektivnima", zaključuje Joanne Davila.

Kvalitetni privatni odnosi pozitivno utječu na karijeru pojedinca. Ako su oni zatrovani, negativno će se odraziti na njegovu produktivnost i na to kako će se on razvijati na poslu. Ako nas doma čekaju problemi, teško da ćemo u potpunosti moći odvojiti privatni život od poslovnog i sasvim se fokusirati na izvršenje zadataka. Kvalitetna veza ili partnerski odnos znači da se negativna energija i neugodne emocije iz privatnog života neće prelijevati u poslovnu sferu.

P.hr/B.S.