Bez kvalitetnih ulagača nema komercijalizacije inovacija

18. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Na Svjetskome investicijskom forumu poslovnih anđela WBAF 2020, koji se održava u Istanbulu, predstavilo se i desetak članova hrvatske delegacije. WBAF 2020 najveći je događaj na svjetskom tržištu kapitala i investicija u tvrtke u ranim fazama razvoja. To je jedinstvena prilika ne samo za anđele investitore i fondove rizičnog kapitala već i za donositelje javnih politika za razmjenu ideja o najboljoj praksi i suradnji.

"Hrvatski startupi imaju mnogo dobrih ideja, čak i gotovih prototipa, a uz pomoć kvalitetnih investitora ti proizvodi mogu doći na tržište i početi donositi profit. Uvjeren sam da će ovaj forum i WBAF-ova platforma općenito pridonijeti tome da što više ulagača pronađe zanimljive prilike da oplodi svoj novac i pritom pomogne u realizaciji pametne poslovne ideje", rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić

Jedan je od članova hrvatske delegacije i Ante Toni Debelić, osnivač startupa za mobilni uzgoj hrane Grow City.

"Na ovom forumu želimo ostvariti kontakte na području Bliskog istoka i subsaharske Afrike. Sljedeći koraci su, nadamo se uz suradnju HGK, aktivirati te kontakte s obzirom na to da se radi i o državnim institucijama te otvoriti kanale distribucije u tim regijama“, izjavio je Debelić, a sličan cilj ima i Slaven Damjanović iz agrotech startupa eAgrar, koji je istaknuo kako im je konferencija otvorila vidike prema državama Bliskog istoka i Afrike.

Osnivač tvrtke Identity Consortium Robert Ilijaš smatra kako je WBAF-ov forum odlična prilika da se predstave međunarodnom krugu poslovnih anđela i tako prošire mrežu potencijalnih partnera za globalno širenje svoje platforme Identyum, a riječ je o aplikaciji za dokazivanje identiteta.

identyum Foto: Identyum

"Razgovarajući s globalnim fintech-tvrtkama uviđamo koliko Hrvatskoj treba truda da dostigne najrazvijenije tehnološke nacije", kazao je Ilijaš.

Stevica Kuharski, šef scoutinga fonda rizičnoga kapitala u Fil Rougeu, naglašava da su investicije u ranom stupnju razvoja timova važan čimbenik u razvoju startup ekosustava.

"Organizacije poslovnih anđela pomažu startupima i investitorima kako bi strukturirali suradnju i koordinirali grupne investicije. Svaki ekosustav bori se sa svojim slabostima, od nedostatka poslovnih anđela, njihove neaktivnosti, nerazumijevanja tržišta i investicija u punom smislu te riječi. Međunarodne konferencije poput ove pomažu poslovnim anđelima i njihovim organizacijama da dobiju uvid u praksu ostalih i prenesu to znanje u svoje organizacije. Dobro posložene organizacije poslovnih anđela s aktivnim investitorima potrebne su hrvatskom startup ekosustavu i s nestrpljenjem očekujemo njihove nove investicije", izjavio je Kuharski.

HGK je s Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije prije nekoliko tjedana potpisala Memorandum o suradnji s WBAF-om Hrvatska, koji je u siječnju ove godine otvorio svoj ured u Hrvatskoj. Glavni su ciljevi ureda oživljavanje tržišta kapitala, ponuda novih financijskih instrumenata te poticanje na inovacije i poduzetništvo.

WBAF-ov ured u Hrvatskoj dobio je na ovogodišnjem kongresu organizacije nagradu za WBAF ured najvećeg utjecaja u konkurenciji devet ureda na svim kontinentima. „U godini koja je iza nas rad ovog ureda postavio je Hrvatsku na globalnu kartu poduzetničkog i investicijskog ekosustava, a uspostavljene dobre prakse i programi hrvatskog ureda prenose se kroz WBAF mrežu svim zainteresiranim dionicima“, rekla je visoka povjerenica WBAF-a za Hrvatsku Renata Brkić.

Direktorica WBAF-a hrvatskog ureda Helena Matuša poručuje kako je konferencija potvrda da je vizija ureda i njegova pozicija u hrvatskom ekosustavu ispravna.

"Profilirali smo se unutar WBAF-a, u kojem djeluje više od 500 predstavnika u više od 90 država svijeta, kao ured koji je u 2019. godini kreirao dodanu vrijednost i pokrenuo promjene u Hrvatskoj. Na razini WBAF-a, 2020. godina donosi mnoge promjene i primjere dobre prakse, a WBAF Hrvatska planira ih kanalizirati prema hrvatskim tvrtkama", zaključila je Matuša.

P.hr/I.G.