BAT godišnje doprinosi hrvatskom BDP-u s 1,3 milijarde kuna

20. rujna 2022.

Foto: BAT

Tijekom 2021. godine BAT je hrvatskom BDP-u pridonio s 1,3 milijarde kuna, odnosno ukupno BAT-ovo poslovanje generiralo je čak 0,4 posto BDP-a Hrvatske, pokazalo je predstavljeno istraživanje koje je za BAT izradio Oxford Economics.

Na predstavljanju istraživanja istaknuto je kako je BAT od preuzimanja TDR-a kontinuirano investirao, povećavao proizvodnju te izvoz i zaposlenost u Hrvatskoj, a u drugoj polovini protekle godine pokrenuo je novi investicijski ciklus, vrijedan više od 600 milijuna kuna, u proizvodnju i distribuciju novih kategorija proizvoda, čime je Hrvatska postavljena čvrsto u središte globalne transformacije BAT Grupe.

Time je ukupna vrijednost realiziranih investicija BAT-a u Hrvatsku dosegnula gotovo 5,3 milijarde kuna.

Iz Oxford Economicsa napominju da će nove investicije u tehnološki iznimno napredne proizvode dodatno povećati ekonomski doprinos BAT-a hrvatskom BDP-u, povrh dosegnute 1,3 milijarde kuna, a prvi efekti procjenjuju se na dodatnih 40 milijuna kuna doprinosa BDP-u godišnje.

Generalni direktor BAT Adria regije Zvonko Kolobara kazao je da BAT u Hrvatskoj ima jedinstveni lanac vrijednosti, koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnju duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu, iz kojeg upravljaju s osam tržišta Adria regije.

Ponosni su, kako je rekao, što su Hrvatska i Adria regija prepoznate kao jedna od regija koja može predvoditi globalnu transformaciju BAT-a i izgradnju Boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve njihove dionike.

Kolobara je naveo da kao veliki investitor u Hrvatskoj u razvoj i proizvodnju nove generacije proizvoda očekuju da Hrvatska stvori što kvalitetniji okvir, koji regulira spomenute kategorije i omogućuje potrošačima pravo na informiranje. Također im je važno, kako je naveo, donošenje trošarinskoga kalendara koji osigurava predvidljivost.

Doprinos državnom proračunu lani 3,5 mlrd. kuna

Član Uprave za regulatorne poslove BAT Adria regije Josip Lozančić istaknuo je da im je globalni cilj imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi koja je trenutno u Hrvatskoj među najstrožima u EU.

BAT, kako je rečeno, svojim izravnim i neizravnim poslovanjem u Hrvatskoj podržava 6.071 radno mjesto, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima.

U BAT-u je izravno na kraju 2021. bio 1.491 zaposlenik, 700 radnih mjesta podržano je isključivo prodajom BAT-ova portfelja proizvoda putem nezavisnih trgovaca na malo, u domaćim lancima opskrbe podržano je 2.680 radnih mjesta, uključujući 370 proizvođača duhana u Slavoniji i Podravini, dok je 1.200 poslova podržano kao rezultat potrošnje zaposlenika BAT-a, dijela maloprodaje koji podržava BAT i uključenih lanaca opskrbe.

Ukupna vrijednost nabave BAT-a od hrvatskih dobavljača u 2021. dosegnula je 644 milijuna kuna, rečeno je.

BAT-ovo poslovanje važno je za hrvatsko gospodarstvo i u kontekstu snažnog utjecaja na izvoz, s obzirom na to da se oko 80 posto proizvodnje iz tvornice u Kanfanaru izvozi na EU tržišta, pri čemu se iz riječkog HUB-a nove kategorije proizvoda izvoze u regiju Europe i šire.

Što se tiče doprinosa državnom proračunu, on je u 2021. iznosio 3,5 milijardi kuna, što je ekvivalent 2,1 posto ukupnih poreznih prihoda. Najveći dio, 3,2 milijarde kuna, odnosi se na plaćanje trošarina i PDV-a; gospodarska aktivnost i zapošljavanje koje podržava BAT i njegovi dobavljači kreirali su 308 milijuna kuna uplata u državni proračun, dok se preostalih 22 milijuna kuna odnosi na PDV koji uplate trgovci na malo BAT-ovih proizvoda, pokazuje istraživanje Oxford Economicsa.

Hina/P.hr