BASF otvara prijave za financiranje inovatorskih rješenja u Hrvatskoj

7. lipnja 2021.

Foto: Shutterstock

Svjetska kemijska kompanija BASF pokreće projekt BASF Innovation Hub, koji će okupiti startupe i inovatore u 11 zemalja srednje i južne Europe među kojima je i Hrvatska. Ove godine natjecanje je usredotočeno na rješenja koja izravno ili neizravno pridonose stupovima Zelenog plana - čista energija, održiva poljoprivreda i kružna ekonomija.

"Štetni utjecaji na okoliš i klimatske promjene tijekom proteklih desetljeća postali su zastrašujući izazov za cijeli svijet. To je pokrenulo europske zemlje da postave cilj i postanu prvi klimatski neutralan blok zemalja. Između ostalog, Europska komisija donijela je Zeleni plan kao skup mjera za postizanje održive ekonomije, a naša je dužnost podržati rješenja koja će to omogućiti. Natječaj Innovation Hub samo je jedan od načina da podržimo Zeleni plan", rekao je Simon Franko, glavni direktor tvrtke BASF za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju.

Prijave za BASF Innovation Hub počinju 7. lipnja i traju do 15. rujna u ponoć. U prvom krugu natjecanja žiri će odabrati najbolju ideju u Hrvatskoj. U studenom će pobjednička ideja biti predstavljena na velikom finalu BASF-ova Innovation Huba, zajedno s najuspješnijim rješenjima iz ostalih zemalja.

Pobjednik lokalnog natjecanja bit će nagrađen s 2.500 eura, a najbolja ideja regionalnoga kruga nagrađuje se s 5.000 eura.

Mogućnost dobivanja financijske potpore osigurat će se inovatorima i timovima startupa do pet članova, a osnovni je uvjet za sudjelovanje da primijenjena ideja izravno ili neizravno pridonosi stvaranju rješenja za čistu, pouzdanu i pristupačnu energiju, rješenja za održivu poljoprivredu te onih koja omogućuju prelazak na kružnu ekonomiju.

Simon Franko podsjeća na to da je nedostatak financijskih sredstava često glavni razlog zašto se pojedine ideje nikad ne ostvare i ističe da BASF želi dati makar malu priliku startupima i inovatorima.

"Postulati Zelenog plana prilično su široki pa vjerujemo da će brojni inovatori prepoznati kako se upravo njihova ideja podudara s ciljevima natječaja. Bilo da je riječ o izolatorima za povećanje energetske učinkovitosti, aplikacijama koje će optimizirati upotrebu vode tijekom navodnjavanja usjeva ili električne energije u kućama ili stanovima, modernim rješenjima za smanjenje plastičnog otpada ili potpuno novom, revolucionarnom rješenju, BASF će pružiti financijsku pomoć za potporu razvoja najbolje ideje", istaknuo je na kraju Simon Franko.

P.hr/I.G.

Tags