Banke u eurozoni očekuju oporavak potražnje za stambenim i korporativnim zajmovima

23. siječnja 2024.

Foto: Shutterstock

Banke u eurozoni očekuju blagi oporavak potražnje za stambenim i korporativnim zajmovima u prvim mjesecima ove godine, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke. I na kraju 2023. banke su neto postrožile kriterije za dodjelu kredita, uz strože uvjete za kompanije i potrošačke kredite i ublažene za one stambene, utvrdio je ECB anketom u kojoj je sudjelovalo 157 zajmodavaca.

Strože uvjete mogle su u poslovnom sektoru očekivati u prvom redu tvrtke u građevinskom i sektoru nekretnina.

Glavni je razlog za postrožene standarde dodjele kredita percepcija rizika, utvrdio je ECB, a većina anketiranih banaka očekuje da će ih postrožiti i u prvom tromjesečju 2024.

Potražnja kompanija i kućanstava za kreditima ponovno je značajno oslabila na kraju 2023. zbog podignutih kamatnih stopa, navodi ECB, ističući i smanjena fiksna ulaganja kompanija, poljuljano povjerenje potrošača i slabije izglede za tržište stambenih nekretnina.

Banke ipak očekuju blagi neto oporavak potražnje za korporativnim i stambenim kreditima na početku 2024., prvi put od početka 2022.

"Očekivano neto povećanje povezano je s procjenama banaka o dugoročnoj potražnji za kreditima, dok bi ona kratkoročna trebala biti nepromijenjena", stoji u izvješću.

 

Hina/P.hr