Bakić poziva na financijsko partnerstvo projekta Croatian Makers

14. kolovoza 2019.

Foto: Croatian Makers

Prije točno pet godina objavom na svom blogu Goran Bakić započeo je projekt Croatian Makers kojim je najavio doniranje opreme svakome tko radi robotiku ili slično.

"Nakon što sam napisao post, otišao sam na webshop arduina i kupio opremu koja mi se činila najboljom, za početak za samo 10.000 eura. U međuvremenu, nastao je pokret koji je formaliziran putem udruge IRIM – Croatian Makers, koja provodi najveći (izvankurikularni) STEM program u Europskoj uniji. Samo u Hrvatskoj došli smo već do 150.000 djece, a imamo i veliki međunarodni doseg", ističe Bakić.

Projekt se i dalje najvećim dijelom financira privatnim sredstvima u razini od oko nekoliko milijuna kuna godišnje, no dio je dolazio i od partnera među kojima su najveći Google i Hrvatski Telekom, zaklada Deutsche Telekom Stiftung te pojedinci i organizacije koje su donirale na druge načine, poput davanja prostora.

"Sada tražimo dodatne partnere za financiranje ovog pothvata za koji vjerujemo da je fundamentalan za hrvatsko društvo. Prvi razlog je to što su navedeni iznosi dosta zahtjevni. No, drugi, važniji razlog je to što su to zapravo vrlo mali iznosi s obzirom na sistemski učinak koji, sada je to svakome očito, održivo stvaramo", ističe Bakić.

Edukacija Croatian Makers do sada je obuhvatila više od 3.000 učitelja i 150.000 djece. "Implementacijom dubokog sustava znanja i aktivnosti unutar i izvan kurikuluma možemo govoriti o stvaranju kulture uspjeha te o potpuno novoj Hrvatskoj. Ne govorimo tu, naravno, o ‘robotičarima’, ‘STEM-ovcima’, iako će to biti većina struka sutrašnjice, nego o općim kompetencijama i stavovima koji oblikuju generacije. Kako sada stoje stvari, ako nastavimo ovim putem, većina će se te djece iseliti. Tu dolazimo do još jedne ‘kritike dobronamjernih domoljuba’: zašto djecu obrazovati za zanimanja koja nam ne trebaju; obrazujmo ih samo za konobare, čistačice i državne službenike! Kritika je slična onoj: ‘nemojmo djecu u zaostaloj zemlji učiti pisati jer ne mogu svi biti književnici’! Ali naša odgovornost jest najprije prema samoj osobi - dati jednakost prilika svakoj mladoj osobi, a ne stavljati je u službu nacije. No, mijenjajući kulturu nacije možemo doći do kritične mase i ostvariti povratak te djece ili situaciju u kojoj više neće odlaziti. U svakom slučaju, štete nema, a korist je ogromna", ocjenjuje Bakić.

Bakić stoga poziva kolege poduzetnike i ostale koji raspolažu slobodnim sredstvima da se pridruže financiranju ovog pothvata. "Njime smo uvjerljivo i održivo pokazali kako je s malo moguće postići mnogo; kako biste nama smanjili teret, ali i multiplicirali učinak. Ako samo s nekoliko milijuna kuna godišnje postižemo sve navedeno, zamislite koliko je moguće postići s dvostruko, trostruko više? U Hrvatskoj i u svijetu! Pokazali smo da ne samo da možemo ostvariti učinak, pa sredstva nisu izgubljena, nego možemo ostvariti ono što možda netko s 10 ili 100 puta više sredstava ne bi mogao ostvariti", ističe Bakić.

Podrška programu moguća je na ovom linku.

 

P.hr/K. Sočković