AZTN: U 2022. najprodavaniji dnevnik 24sata i tjednik Međimurje

10. srpnja 2023.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U 2022. prodana naklada svih dnevnika u Hrvatskoj iznosila je 33 milijuna komada, a tjednika oko 1,9 milijuna komada, najprodavaniji dnevnik bio je 24sata, a tjednik Međimurje, pokazuju podaci istraživanja tržišta tiska za prošlu godinu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Istraživanje je pokazalo da se u 2022. u odnosu na 2021. bilježi nešto blaži pad prodane naklade dnevnika i tjednika, koji je u 2021. u odnosu na 2020. bio jače izražen, kao i pad prihoda od oglašavanja kao bitna promjena u dnevnicima i tjednicima, za razliku od 2021. kada se bilježio rast prihoda od oglašavanja u dnevnicima i tjednicima.

"Ujedno je to nastavak višegodišnjeg trenda pada prodanih naklada, ali i financijskih pokazatelja stanja na tržištu, uz promjenu trenda na tržištu trgovine na malo tiskom, odnosno blagi rast trgovine na malo tiskom u 2022. u odnosu na 2021. godinu", ističu iz Agencije.

Prema podacima koje iznose, u 2022. godini prodana naklada svih općeinformativnih dnevnika iznosila je 33 milijuna komada i pala je za 11 posto prema godini prije, a općeinformativnih tjednika oko 1,9 milijuna komada, što je pad od 15 posto.

Najprodavaniji dnevnik 24sata

"Svi općeinformativni dnevnici bilježe pad prodane naklade u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu", ističu iz Agencije, čija je analiza pokazala i da nema promjena u poziciji pojedinih općeinformativnih dnevnika prema ostvarenom tržišnom udjelu.

Tako je najveću prodanu nakladu u 2022., kao i prethodnih godina, ostvario dnevnik 24sata (Styria Grupa), s ostvarenim tržišnim udjelom od 30 do 40 posto, uz nastavak trenda pada prodaje te blagi pad tržišnog udjela.

Slijedi na drugoj poziciji Večernji list (također Styria Grupa) s ostvarenim tržišnim udjelom od 20 do 30 posto i blagim rastom tržišnog udjela, unatoč padu prodane naklade.

Treći je po prodanoj nakladi Jutarnji list (Hanza Media Grupa) s tržišnim udjelom od 20 do 30 posto i blagim rastom tržišnog udjela, uz pad prodane naklade u odnosu na prethodnu 2021. godinu, pokazala je analiza AZTN-a.

Značajan iznos prodane naklade u 2022. ostvarili su još nakladnici dnevnika Slobodna Dalmacija (Hanza Media) s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto i Novi list (Glas Istre Grupacija) s tržišnim udjelom od 5 do 10 posto, čiji tržišni udjeli stagniraju u odnosu na 2021. godinu. Oba dnevnika, kako se navodi, regionalnog su karaktera i bilježe pad prodaje u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu.

Istraživanje prema vlasničkim grupama pokazuje da na tržištu dnevnika u 2022. najveći udio od 50 do 60 posto ima Styria AG (24sata i Večernji list), uz blagi pad tržišnog udjela u odnosu na 2021. godinu.

Druga je Hanza Media Grupa (Jutarnji list i Slobodna Dalmacija) s udjelom od 30 do 40 posto, koja bilježi nastavak blagog rasta zajedničkoga tržišnog udjela.

Treća grupacija nakladnika Glasa Istre (Novi list, Glas Istre i Zadarski list) ostvarila je zbirni tržišni udio od 10 do 20 posto i bilježi se trend blagog pada zajedničkoga tržišnog udjela, navodi se u analizi.

Pad prodaje tjednika za 15 posto

Prodana naklada tjednika također je smanjena, u prošloj godini za 15 posto u odnosu na 2021. godinu. Ukupno je, naime, prodano oko 1,9 milijuna primjeraka općeinformativnih tjednika u 2022. u odnosu na 2,2 milijuna primjeraka u 2021., navode iz AZTN-a.

Ističu pritom kako većina tjednika bilježi pad prodane naklade, uz iznimku dvaju tjednika koji bilježe trend rasta prodane naklade, a to su Glas Podravine i Prigorja te Novi Sisački tjednik, no oba bilježe tržišni udio manji od dva posto.

Najprodavaniji općeinformativni tjednik u 2022. bio je Međimurje u nakladi poduzetnika List Međimurje d.o.o., unatoč padu prodaje.

Drugi po prodanoj nakladi je 7Dnevno, novinskog nakladnika Singar d.o.o., a treći Hrvatski tjednik novinskog nakladnika Tempus d.o.o.

Četvrti i peti su tjednici koji imaju nacionalnu dimenziju, tjednik Nacional u izdanju Nacional News Corporation d.o.o. i 24sata Express (Styria Grupa) s tržišnim udjelom 5 do 10 posto.

Prihod dnevnika od oglašavanja za 10 posto niži

Prihod nakladnika ostvaren od oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima u 2022. iznosio je 112 milijuna kuna te je u odnosu na 2021. manji za 12,5 milijuna kuna ili 10 posto, pokazuje istraživanje AZTN-a.

Sedam od devet nakladnika općeinformativnih dnevnika bilježi pad prihoda od oglašavanja, dok dva bilježe rast prihoda od oglašavanja (24sata i Večernji list, oba članice Styria Grupe).

Najveći tržišni udio u 2022. od 10 do 20 posto ostvario je nakladnik Slobodne Dalmacije (Hanza Media d.o.o.), uz blagi pad prihoda od oglašavanja u dnevnicima u odnosu na 2021. godinu.

Na drugom je mjestu Jutarnji list (također u nakladi Hanza Media) s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto.

Treći je nakladnik Večernjeg lista poduzetnik Večernji list d.o.o. s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto.

Nakladnik Novi list d.d. četvrti je s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto, a na petom je mjestu nakladnik 24sata d.o.o s tržišnim udjelom manjim od 10 posto.

Tjednici s blagim padom prihoda od oglašavanja

Prihod nakladnika od oglašavanja u općeinformativnim tjednicima u 2022. iznosio je 27,5 milijuna kuna te se u odnosu na godinu prije bilježi blagi trend pada prihoda od jedan posto.

Od ukupno 21 nakladnika općeinformativnih tjednika koji su zabilježili prihod od oglašavanja u 2022., rast prihoda od oglašavanja bilježi njih šest, dok ih 15 bilježi pad prihoda, pokazala je analiza Agencije.

Te podatke AZTN je prikupio u sklopu redovitog istraživanja tržišta tiska u Hrvatskoj u 2022. s ciljem utvrđivanja tržišnih udjela poduzetnika koji djeluju na tom tržištu. Uzorak istraživanja predstavljala su 32 novinska nakladnika i distributera tiska, a analizom su obuhvaćena tržišta naklade tiska (općeinformativni dnevnici i tjednici), tržišta oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima i tjednicima te tržišta trgovine tiskom na području RH.

 

 

Hina/P.hr