Azijska gospodarstva profitiraju od napetosti između SAD-a i Kine

11. srpnja 2019.

Foto: Pixabay

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu.

U Global Economy Watch za srpanj naglašava da je u prvom tromjesečju 2019. godine američki uvoz iz Kine pao za oko 15 posto na godišnjoj razini. Ovim padom stvorene su prilike za druge regionalne trgovinske partnere, pri čemu je uvoz u SAD iz skupine osam drugih azijskih gospodarstava, Bangladeša, Indije, Indonezije, Malezije, Južne Koreje, Tajvana, Tajlanda i Vijetnama, porastao za više od 16 posto.

"Gospodarstvo ponekad zaostaje za politikom, ali sada vidimo čvrste gospodarske podatke o utjecaju napetosti između SAD-a i Kine. To je pogodovalo drugim gospodarstvima u regiji: ako se taj trend nastavi, pridonijet će bržem gospodarskom rastu posebice u Vijetnamu, Južnoj Koreji i Tajvanu", rekao je viši ekonomist u PwC-u UK Mike Jakeman.

Analiza je  pokazala kako je bilateralna carina nesavršen alat, odnosno nadomještanjem uvoza doći će do problema negdje drugdje. Zbog toga što je Vijetnam postao konkurentniji od Kine, trgovinski deficit SAD-a s Vijetnamom iznosio je 13,5 milijardi dolara u prvom tromjesečju, u usporedbi s 9,3 milijarde dolara u istom tromjesečju prije godinu dana.

Srpanjsko izdanje publikacije Global Economy Watch također procjenjuje zabrinutost zbog rizika od nove globalne recesije, budući da trgovinske napetosti utječu na poslovno raspoloženje i potražnju za izvozom.

"Sigurno je da izgledi za najveća svjetska gospodarstva nisu tako svijetli kao prije 18 mjeseci. Početkom 2018. godine svjedočili smo najbržem i najpovezanijem rastu od razdoblja prije globalne financijske krize. Od tada su produbljivanje trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, niz poteškoća u Europi i dodatni problemi u sporo rastućim tržištima u nastajanju promijenili stajališta tvrtki i kreatora politike. Međutim, očekuje se usporavanje rasta u 2019. godini na svakom od ključnih tržišta SAD-a, Kine i eurozone. SAD su imale koristi od jednokratnog smanjenja poreza u 2018. godini. Kineska vlada nastavlja s postupnim smirivanjem gospodarstva, dok u eurozoni dolazi do korekcije nakon nadprosječnog rasta u 2016. i 2017. godini. Činjenica da je došlo do istodobnog smirivanja tih triju gospodarstava je alarmantna, ali osnovni pokazatelji su i dalje snažni“, rekao je Jakeman.

ljudi trče prepreke

Rastuća energetska učinkovitost nudi priliku za budućnost

U posebnom izvješću o globalnoj energiji, PwC je također utvrdio da svjetsko gospodarstvo u stvaranju gospodarskog rasta puno učinkovitije koristi energiju. Godine 1990. bilo je potrebno oko 181 kg ekvivalenta nafte za ostvarenje 1.000 dolara globalnog BDP-a u smislu pariteta kupovne moći (PPP).

U 2015. godini bilo joj je potrebno 123 kilograma, što je poboljšanje učinkovitosti za više od trećine. Smatramo da se ovaj trend treba nastaviti, što znači da bi se do 2040. godine 1.000 dolara BDP-a moglo proizvesti sa 78 kg ekvivalenta nafte. Viša energetska učinkovitost ključna je za ograničavanje klimatskih promjena, istodobno osiguravajući nastavak rasta globalnog gospodarstva i sve većeg prosperiteta svjetskog stanovništva.

U izvješću su prepoznata dva pokretača trenda, i to strukturalne gospodarske promjene i tehnološki napredak. Istražuje se utjecaj obaju pokretača u 20 zemalja u kojima je došlo do najvećeg poboljšanja energetskog intenziteta od 1990. godine.

"Naša analiza pokazuje da smo napravili značajne korake u podizanju energetske učinkovitosti u proteklih 30 godina, a naše projekcije za sljedećih 20 godina ukazuju na to da još uvijek ima prostora za velika poboljšanja. Ovo je pozitivna priča za globalno gospodarstvo jer pokazuje da vlade i tvrtke mogu nastaviti provoditi politike vezane uz klimatske promjene koje ograničavaju potrošnju energije bez narušavanja gospodarskog rasta", zaključio je Mike Jakeman.

 

 

P.hr/I.G