Australka za poslovanje izabrala Split

23. travnja 2019.

Tvrtka Salt with philosophers, koju je osnovala Tanja Polegubic, Hrvatica koja je odrasla u Australiji i koja je između Camberre i Splita za svoje životno i poslovno odredište izabrala Split, nova je članica Poduzetničkog inkubatora HGK - Županijske komore Split.

Poduzetnički inkubator HGK - Županijske komore Split za poduzetnice početnice jest projekt Hrvatske gospodarske komore kojemu je cilj pridonijeti razvoju poduzetništva žena, i to početnica, te im pomoći u njihovim prvim poslovnim koracima.

"Na ovaj način želimo pomoći mladim poduzetnicama u periodu kada se mladi ljudi iseljavaju i na taj način pridonijeti rješavanju tog značajnoga društvenog i gospodarskog problema. Ovaj put se radi o obratnom procesu jer je Tanja Polegubic izabrala Hrvatsku kao mjesto na kojem će živjeti i poslovati", istaknuo je Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split, najavivši manifestaciju Kupujmo hrvatsko koju će HGK na splitskoj Rivi organizirati 21. svibnja.

"Tom prigodom prvi će put izvan Zagreba biti dodijeljene nagrade za poduzetnicu godine, i to u tri kategorije: najbolja poduzetnica, najbolja menadžerica i najbolja socijalna poduzetnica. Nagrada za najbolju socijalnu poduzetnicu dobit će ime po dugogodišnjoj predsjednici HGK - Županijske komore Split i velikoj promotorici ženskog poduzetništva, pokojnoj Jadranki Radovanić", otkrio je Tomaš.

Žene poduzetnice

HGK - Županijska komora Split više od dva desetljeća aktivno je uključena u poticanje i promicanje poduzetništva žena, koje ima velik, ali još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal, i na lokalnom i nacionalnom te na razini jadransko-jonske regije.

Dragica Jerkov, predsjednica Udruge poslovnih žena Hrvatske Krug, otkrila je podatak da poduzetnice imaju udjel od oko 20 posto u ukupnom broju poduzetnika, dok je u slučaju obrta taj udjel oko 30 posto.

"HGK dugi niz godina na razne načine podupire žensko poduzetništvo, u čemu je Hrvatska iznad prosjeka u Europskoj uniji. Ovakvi inkubatori posebno su važni jer se na taj način potiču mlade poduzetnice kako bi se osamostalile i što lakše pozicionirale na tržištu. Članice Kruga pomoći će im kao mentorice, a na našu podršku u svako doba mogu računati", istaknula je Dragica Jerkov.

Povezivanje Hrvatske sa svijetom

Tvrtka Salt with philosophers bavi se poslovnim savjetovanjem, digitalnim marketingom, oglašavanjem, PR-om, web-dizajnom, e-trgovinom, videoprodukcijom, organizacijom evenata i brendiranjem te raspolaže internacionalnim iskustvom u navedenim poslovima i mrežom kontakata diljem svijeta. Saltwater funkcionira kao kreativni hub koji okuplja i spaja poduzetnike radi razvoja njihova poslovanja, ali i suradnje na zajedničkim projektima. Bave se co-workingom, organizacijom radionica, pružanjem podrške i pomoći početnicima i startupima te rade na širenju i jačanju mreže poduzetnika koji razmjenjuju znanje, iskustvo i motivaciju.

U idućem razdoblju u planu su im projekti poput brendiranja i pozicioniranja vrhunskih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

"Naglasak nam je i na podupiranju žena u poduzetništvu te nam je drago da je taj trend prepoznat i u Hrvatskoj. Želja nam je da još više proširimo našu mrežu i da Hrvatsku, Dalmaciju i Split približimo drugima, a posebno ženama, kao privlačne destinacije za pokretanje poslova. U idućem razdoblju namjeravamo organizirati razne edukativne radionice kako bismo pomogli početnicima, ali i useljenicima", istaknula je Polegubic.

Inkubator nudi brojne pogodnosti

Splitski Inkubator za poduzetnice početnice pokrenut je sredinom 2015. godine, a prve korisnice započele su s radom u Inkubatoru u 2016. godini. Smješten je na petom katu zgrade HGK - Županijske komore Split i trenutno raspolaže četirima opremljenim uredskim prostorima. Vrijeme inkubacije tvrtki je tri godine. Namijenjen je poduzetnicama početnicama s područja Splitsko-dalmatinske županije, koje su u tekućoj ili godini prije ulaska u Inkubator osnovale ili će po ulasku u njega osnovati trgovačko društvo, koje imaju 100 posto ili većinski udio u tvrtki te su u njoj zaposlene.

Poduzetnički inkubator omogućava korisnicama upotrebu opremljenih uredskih prostora, i to besplatno prve godine te po vrlo povoljnim uvjetima naredne dvije godine, a i niz drugih pogodnosti, poput savjetodavne pomoći, uključivanja u aktivnosti HGK, promocije i sl.

Među postojećim članicama Inkubatora jest i tvrtka Aplikat 28, čija se vlasnica Katarina Sekelez bavi poslovnim savjetovanjem, ponajprije u vezi s projektima financiranima iz nacionalnih i fondova Europske unije. Tu je i Weddings in Split vlasnice Maje Bakotin, agencija za organizaciju vjenčanja i povezanih događaja te Regjo Consulting vlasnice Maje Regjo, koja se bavi pružanjem konzultantskih usluga u nabavi te razvojem inovacije u vezi s plutajućim modulima. 

Jozo Vrdoljak