Asocijacija hrvatskih tvrtki očekuje međunarodno priznanje

12. kolovoza 2019.

Foto: Seeport

U Bruxellesu je nedavno osnovana prva asocijacija hrvatskih tvrtki specijaliziranih za javne poslove, odnose s regulatornom zajednicom i lobiranje. Asocijaciju SEEPORT utemeljile su tvrtke u hrvatskom vlasništvu tvrtke Alpheus Public Affairs, Euronavigator, MK Poslovni savjeti te odvjetnički ured Andrej Bolfek, a na tržištu će se udruženi pokušatI pozicionirati zahvaljujući iskustvu konzultanta koji imaju veliko međunarodno iskustvo. Udruživanje u asocijaciju, samtraju osnivači, omogućit će im konkurentniji nastup na europskom tržištu, a strani investitori, tvrtke i organizacije zainteresirane za Hrvatsku te tržište jugoistoka Europe po prvi put će moći na jednom mjestu pronaći široki spektar usluga, koje između ostalog uključuju zagovaranje, procjenu političkih rizika, strateško komuniciranje, odnose s vladinim i nevladinim sektorom, analitičku i pravnu podršku.

Stručnjaci sa iskustvom

Asocijacija okuplja tvrtke koje u svojim redovima zapošljavaju iskusne stručnjake, te između ostalih i bivše državne dužnosnike i europarlamentarce kao što su Miroslav Kovačić, bivši državni tajnik za e-Hrvatsku i diplomat, zatim Željko Rohatinski, bivši guverner HNB-a, Daniel Mondekar, bivši saborski zastupnik, Sandra Petrović Jakovina, bivša saborska zastupnica i europarlamentarka, Anita Tregner Mlinarić, s iskustvom iz Europske komisije, UNDP-a i OESS, te Domagoj Juričić, bivši predstojnik Ureda predsjednice i potpredsjednik HGK. Predsjednik novoosnovane asocijacije je direktor tvrtke MK Poslovni savjeti Miroslav Kovačić, dok su potpredsjednici odvjetnik Andrej Bolfek, Daniel Mondekar, direktor Euronavigatora te Mario Aunedi Medek, direktor tvrtke Alpheus.

"Udruženi raspolažemo s najvećim brojem specijaliziranih konzultanata s iskustvom u odnosima s javnom upravom, procjeni političkih rizika i odnosima s javnošću. Cilj nam je konkurirati za poslove u kojima su tvrtke iz Hrvatske dosad mogle biti jedino podizvođači većih europskih organizacija. Prvi veliki izazov koji nam predstoji kao državi je svakako predsjedanje Europskom unijom. SEEPORT planira potaknuti interes za hrvatsko predsjedanje među europskim organizacijama, ali i biti poveznica za sve domaće kompanije kojima tih šest mjeseci otvara brojne poslovne mogućnosti. Na nama je, pritom mislim i na cjelokupni poslovni i civilni sektor, da priliku maksimalno iskoristimo", istaknuo je Miroslav Kovačić, predsjednik SEEPORT-a.

P.hr/J.V.