Aquarium Pula - moderni akvarij u staroj utvrdi

8. travnja 2019.

Aquarium Pula

Aquarium Pula najveći je i najbolje opremljen javni akvarij u Hrvatskoj. Nalazi se u austrougarskoj utvrdi Verudela, sagrađenoj 1886. godine na istoimenom poluotoku, udaljenom oko tri kilometra od središta Pule. Utvrda se prenamijenila u akvarij 2002. godine, najprije putem obrta, čija je vlasnica znanstvenica Milena Mičić, a potom i kao tvrtka Aquarium Pula. Dakle, Aquarium Pula smješten je u staroj austrougarskoj utvrdi te predstavlja jedinstveno i posebno ujedinjenje stare fortifikacijske arhitekture i modernih akvarijskih tehnologija. Sama struktura utvrde zadržava gotovo sve izvorne arhitektonske karakteristike, što je čini zanimljivom atrakcijom za posjetitelje, ali i važnim dijelom kulturne baštine regije.

Milena Mičić za taj je projekt dobila i nagradu naj-poduzetnice godine. Inače ova doktrica znanosti od 1999. godine, znanstvenim radom bavila se više od 18 godina, a 2006. godine postala je članica Europske unije akvarijskih kuratora.

"Upravljanje akvarijem, standardi skrbi za životinje, kvaliteta obrazovnih sadržaja i metode podizanja svijesti javnosti osmišljeni su i neprestano usavršavani prema mjerilima renomiranih europskih akvarija. Kombinacija prirodne i povijesne baštine u Aquariumu privlači turiste koji mogu uživati u akvariju, ali i u očuvanoj povijesnoj utvrdi. Uz antičku Pulu i Nacionalni park Brijuni, Aquarium Pula najpoznatija je i najposjećenija turistička atrakcija u gradu. Glavna ideja tvrtke jest valorizacija i promicanje zaštite prirode u regiji, što ostvaruje podizanjem ekološke svijesti turista i edukacijom o morskom okolišu u akvariju", objašnjava Milena Mičić, vlasnica tvrtke.

Sadržaji i edukacije

Aquarium Pula prostire se na gotovo 1600 metara četvornih, koliko ima oko 100 bazena i nekoliko terarija i paludarija, u kojima ima oko 250 vrsta živih organizama sjevernog i južnog Jadrana, a ujedno i mnoštvo vrsta iz tropskih morskih i slatkih voda te riba hrvatskih rijeka i jezera. S krovišta utvrde pruža se jedinstven pogled na Pulu i cijelu Istru, dok se u rovu utvrde moguće osvježiti na ljetnoj terasi.

"Ovim projektom uspjeli smo revitalizirati utvrdu Verudela te je prenamijeniti u akvarij koji kontinuirano raste s novostima akvarijske tehnologije, vodeći pri tome računa o dobrobiti za životinje. U sklopu njega napravili smo i Centar za oporavak morskih kornjača. Akvarij je, uz svoju udrugu Morski obrazovni centar Pula, provodio i IPA Europski projekt NETCET od 2012. do 2016., čiji je cilj bio razvijanje zajedničke strategije zaštite kitova i morskih kornjača u Jadranu putem regionalne suradnje", kazala je Milena Mičić. Tvrtka pruža, uz posebnu i stalno nadograđivanu edukaciju u akvariju, i jedinstven obrazovni oceanološki program Plava škola, za domaće i strane školske grupe učenika srednjih i osnovnih škola, koji se održava na brodu, obali i u praktikumima. Akvarij se aktivno uključio i u zaštitu vrsta te dosad pokrenuo niz originalnih projekata za zaštitu ugroženih jadranskih vrsta, uz niz akcija i kampanja svjetskih akvarija protiv morskog otpada i korištenja jednokratne plastike.

Poslovna politika i napredak

Poslovanje tvrtke uglavnom je usmjereno na turiste u regiji. S više od 18 godina iskustva u akvarijskoj djelatnosti i eksponencijalnim rastom zarade koja se kontinuirano reinvestira, Aquarium Pula postala je prepoznatljiva, čvrsta tvrtka sa svijetlom budućnošću. Stalna kapitalna imovina poduzeća sastoji se uglavnom od elemenata potrebnih za pravilno funkcioniranje akvarija (bazeni, akrilne ploče, mehanički filtri, biofiltri, pumpe, sustavi za grijanje i hlađenje vode te aeraciju, klimatizacija, sustav protoka morske vode, edukativne instalacije i dr.). Najveće investicije tvrtke do sada su bile ulaganja u tuđu imovinu tj. revitalizaciju stare utvrde koja je sad gotovo u potpunosti sanirana i rabi se za akvarijske izložbe.

Napredak akvarija jest kontinuiran, u skladu s modernim saznanjima i tehnologijama te sa stalnim unapređenjem vještina, znanja i iskustava putem sudjelovanja na kongresima akvarijskih kuratora te raznim europskim radionicama, primjerice, radionicama za skrb o morskim psima i ražama u akvariju, radionicama za uzgoj koralja, za uzgoj slatkovodnih i morskih riba, za unapređenje skrbi o kornjačama u akvariju te radionicama za dobrobit životinja.

Turistički magnet i broj posjetitelja

Akvarij, s druge strane, sa svojim raznim izložbama, prikazom zanimljivih, ugroženih, čudnovatih i drugih morskih životinja, zaokružuje i upotpunjuje te stvara turističku atrakciju gotovo jedinstvenu u svijetu. Snažan je turistički magnet sa značajnim ekonomskim utjecajem na turizam regije. Trenutačno izlaže više od 250 vrsta, uglavnom riba i beskralješnjaka prikazanih u različitim bazenima i nastambama s prilagođenim staništima, koji godišnje privuku više od 150.000 posjetitelja, koliko ih je bilo prošle godine. Inače, broj posjetitelja stalno raste. Pretprošle godine bilo je 125.000, a 2016. godine 97.000 posjetitelja.

"Kontinuirani rast akvarija prati i povećana posjećenost. Bez toga ne bi bilo rasta, pogotovo u današnje vrijeme, kad se svi okrećemo zaštiti prirode. Danas se glavni pristup rastu akvarija temelji na strategijama uključivanja svih komponenti turizma (zabave, opuštanja, umjetničkog dojma) u postojeće akvarijsko poslovanje (učenje, zaštitu prirodne i kulturne baštine, konzervacijske aktivnosti i znanstvene pristupe), zatim diversificiranje turističke ponude regije i produljenje sezone te osnaživanje već uspostavljenih odnosa između aktivnosti obrazovanja, očuvanja i prezentacije. Poslovanje provodimo pridržavajući se suvremenih odrednica skrbi i držanja životinja, prateći smjernice udruženja European Association of Zoos and Aquaria. Osnovna su načela svih akvarija edukacija, konzervacija, istraživanje i razonoda, koji se zajedno ugrađuju u jedinstveni doživljaj koji ostaje zapečaćen u svijest posjetitelja. Cilj nam je omogućiti posjetiteljima doživljaj ljepote podvodnih staništa na jednome mjestu kao moćno sredstvo edukacije", kaže Milena Mičić.

Promjena svijesti javnosti

Zadatak je Aquariuma Pula i poticanje javnosti da cijeni morski okoliš i samostalnim aktivnostima dalje dijeli znanje o potrebi i važnosti očuvanja morskog svijeta. „Vrlo je važno približiti posjetitelje morskim organizmima i time potaknuti unutarnju želju pojedinca da djeluje na očuvanju prirode. S tom namjerom glavna aktivnost nam je vođenje Centra za oporavak morskih kornjača, najvećega rehabilitacijskog centra te vrste na istočnoj obali Jadranskog mora. Ostale aktivnosti očuvanja odnose se na projekte edukacije unutar akvarija: koraljni grebeni, morski psi i zvukovi u moru, čiji su ciljevi i dalje promjena svijesti javnosti i edukacija o kritičkoj ulozi koju priroda ima u našem postojanju“, napominje Milena Mičić.

Zahvaljujući snažnoj povezanosti s domaćim i međunarodnim znanstvenim institucijama, Aquarium Pula važan je sudionik u raznim znanstvenim projektima i radovima o morskom svijetu, osobito u sjevernom Jadranu. Nacionalni instituti za istraživanje mora i sveučilišta prepoznali su ovu tvrtku kao partnera za provedbu znanstvenog i terenskog rada.

Jozo Vrdoljak