Aplikacija koja pruža više informacija putem proširene stvarnosti

5. travnja 2021.

Tvrtka Digital reality bavi se razvojem aplikacija temeljenih na tehnologijama augmented reality, odnosno proširene stvarnosti koja omogućava da se putem kamere mobitela ili VR naočala u neki prostor ugrade 3D oblici.

"Zamislite, na primjer, da kroz kameru mobitela gledate kako pored vas hodaju dinosauri ili neke druge životinje. To je augmneted reality ili proširena stvarnost", rekao je direktor i vlasnik tvrtke Digital reality Ernest Antolović ističući kako trenutno imaju petero zaposlenih, no u timu ih je ukupno 11 koji dolaze iz njihove matične tvrtke Shipshape.

Pojam SaaS aplikacija u prijevodu znači softvare kao usluga. Ovaj model uporabe aplikacija jest vrsta najma u kojem softverske tvrtke razvijaju aplikaciju te ju nude na korištenje ostalim tvrtkama.

"To se razlikuje od tradicionalnog načina gdje tvrtke angažiraju softverske kompanije da samo za njih razviju aplikaciju. Time se za korisnike znatno smanjuju troškovi razvoja, opreme i održavanja jer se istom aplikacijom koristi veći broj klijenata. Tvrtka koja je razvila SaaS aplikaciju brine se o održavanju aplikacije, nadogradnjama, bazama podataka, serverima i svemu ostalom, dok se tvrtke korisnici aplikacije istom koriste na način da za nju plaćaju najam te im je dostupna putem interneta. Dodatna pogodnost jest i to da se takve aplikacije najčešće plaćaju prema korištenju, stoga je trošak u skladu sa stvarnim potrebama", kaže Antolović.

U njihovu slučaju to znači da tvrtke koje žele pružiti više informacija o svojim proizvodima putem proširene stvarnosti, ne moraju razvijati vlastitu aplikaciju, već to mogu učiniti putem njihove te tako vrijeme i trošak od ideje do realizacije svesti na minimum.

 

Ilijana Grgić / Franjo Maltar