Aplikacija koja se brine o aktivnoj zaštiti bilo gdje i bilo kada

22. veljače 2021.

Maja Krejči/ Foto:Privredni.hr

Niste sigurni jeste li zatvorili balkonska vrata ili isključili glačalo, no umjesto da razbijate glavu ili mahnito zovete ukućane na mobitel i provjeravate tko od njih može odagnati vaše sumnje, dovoljno je da imate samo jednu aplikaciju na svome pametnom telefonu. Zuluhood je mobilna aplikacija koja korisnicima omogućuje veću sigurnost doma i obitelji  na način koji sami odaberu.

Aplikacija je temeljena na istraživanju tržišta koje pokazuje da se veliki broj ukućana u Europi, kada nije prisutan, brine o svojoj obitelji ili domu. No, istodobno, izrazito mali postotak kućanstava koristi se uslugama privatne zaštite.

"Zato je Zuluhood ponajprije htio približiti zaštitarske usluge svim korisnicima i učiniti ih dostupnijima. Također smo gledali u budućnost – sve je veći postotak uporabe pametnih sustava za sigurnost doma koje zaštitarske kuće sada ne podržavaju. To je također omogućeno Zuluhoodom jer će sve uređaje koji podržavaju IFTTT biti moguće nadzirati putem platforme Zuluhood. Htjeli smo dati ljudima jedinstven i fokusiran kanal komunikacije putem kojeg mogu pomoći jedni drugima u trenutku kada im ta pomoć zaista treba", kaže Maja Krejči čija je tvrtka Brombul razvila Zuluhood.

Privatna zaštita ili watcheri, odluka je vaša

Zuluhood, s jedne strane, omogućava kupnju usluga privatne zaštite, poput obilaska ili nadzora sustava pametnog doma onda kada je zaista potrebno, npr. tijekom vikenda, za vrijeme godišnjeg odmora ili bilo kada kad je potreban hitan obilazak. Zaštitari su obučeni za postupanje u hitnim situacijama ili za obavljanje sigurnosnih provjera, a njihov je dolazak zajamčen.

Tehnička inovacija koju uvodi Zuluhood upravo je mogućnost da zaštitarske kuće imaju nadzor putem sustava pametnog doma, koji će u Zuluhood biti integrirani putem platforme IFTTT. Na taj način svako upozorenje Zigbee senzor pokreta, u trenutku kada je vaša kuća prazna, može definirati kao alarm i uputiti u odabrani nadzorni centar.

Zuluhood Foto: Privredni.hr

"S druge strane, ako se ne želite koristiti zaštitarskim uslugama, Zuluhood omogućuje da se oslonite na svoje watchere, odnosno ljude kojima vjerujete ili koji su vam blizu, a koji također imaju instaliranu aplikaciju. Vi definirate alarm, a onda se to upozorenje šalje svim ukućanima i svim watcherima istodobno", pojašnjava Maja.

Prvi korisnici već prepoznaju korisnost same aplikacije, odnosno mogućnost da se u bilo kojem trenutku zna je li kuća prazna, mogućnost da i ukućani dobiju kontrolirani pristup kontaktima kojima odrasli vjeruju te mogućnost da vam, u trenutku kada ne možete otputovati u obilazak, netko drugi obiđe vikendicu, starije ukućane i sl.  

Cijeli tim koji je radio na razvoju aplikacije Zuluhood ima jaku pozadinu u IT sigurnosti te je ona razvijena u skladu sa svim standardima privacy by design. Uz to, djeca imaju ograničene mogućnosti uporabe aplikacije i mogu u nju ući isključivo na poziv roditelja. Svi korisnici komuniciraju sa svojim javnim profilima, a osobni podaci dostupni su samo osobama s kojima se putem aplikacije izravno povežu.

"Na aplikaciji je, uz interni tim, radio veliki broj vanjskih suradnika koji su stručnjaci u svojim područjima. Od definiranja korisničkog iskustva, razvoja mobilnih aplikacija, definiranja i uspostave mrežnog okruženja koje može zadovoljiti visoke standarde sigurnosti, pravnog aspekta koji je također bio usmjeren na sigurnost i zaštitu osobnih podataka, do pripreme komunikacijske strategije i marketinške kampanje. Zaista smo zahvalni što smo, iako smo startup, s trenutno malim brojem zaposlenih, uspjeli skupiti vrlo kvalitetan tim. Na našu sreću, većina je prepoznala potencijal Zuluhooda, pa i dalje surađuju s nama", kaže Maja te navodi da je u tvrtki trenutno dvoje stalno zaposlenih i pet stalnih vanjskih suradnika. A odnedavno tim je pojačan i tehničkim direktorom Matijom Matijevcem, koji je usmjeren na daljnji razvoj platforme.

"Reakcija tržišta je odlična. Iako smo sada svi više kod kuće i manje se brinemo o sigurnosti svoga doma, a mnogo više o nekim drugim stvarima, svi su svjesni da će se to promijeniti. Ponovno ćemo biti izvan kuće, ponovno ćemo biti nedostupni i na sastancima, te i korisnici i potencijalni partneri, koji su prije svega zaštitarske tvrtke i telekom kompanije, prepoznaju vrijednost Zuluhooda. Pogotovo stoga što usluge sigurnosti otvaramo modernim smart-home tehnologijama, po čemu smo jedinstveni", kaže Maja, koja navodi kako je inovativnost i tržišni potencijal Zuluhooda prepoznao i sufinancirao Europski fond za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta bila je 1.433.308,95 kuna od čega su bespovratna sredstva iznosila 1.191.742,70 kuna.

Maja Krejči  i Matija Matijevec Maja Krejči i Matija Matijevec / Foto: Privredni.hr

"I to je svakako bio vjetar u leđa koji nam je trebao i koji je razvoj rješenja znatno ubrzao", kaže na kraju Maja Krejči dodavši kako je mobilna aplikacija razvijena na platformi React Native i dostupna za Android i iOS mobilne uređaje, a riječ je o proizvodu koji ima vrlo velik izvozni potencijal. 

 

Ilijana Grgić