Apel računovođa: Ne mijenjate rokove za predaju financijskih izvještaja!

20. siječnja 2022.

Davor Brkić/Foto: Privatni album

Na platformi e-savjetovanje otvoreno je savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o stavljanju izvan snage pravilnika o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima. Iako možda na prvu to ne izgleda ništa spektakularno, brojne računovođe ne bi se tim složile. Naime, Ministarstvo financija predlaže povratak na rokove za predaju financijskih izvještaja kao prije pandemije, odnosno za predaju statističkih izvještaja vraćaju rok na 30. travnja, a za predaju za javnu objavu na 30. lipanj. Podsjetimo, zadnje dvije godine ti su rokovi prolongirani za dva mjeseca, odnosno za kraj lipnja te za kraj kolovoza.

"Mi kao predstavnici računovodstvene struke se apsolutno slažemo i ujedinjeni smo u tom stavu da posebne okolnosti nisu prošle te da ne postoje opravdani razlozi da se navedeni pravilnik stavlja van snage", kaže u razgovoru za Privredni.hr Davor Brkić, vlasnik tvrtke RB Unigenito i predsjednik Udruženja računovođa HGK. Ističe kako je neupitno da su posebne okolnosti kao takve sada čak i prisutnije nego prošle godine, pa mu nije jasno kako to može biti temelj za ukidanje.

Brkić navodi da je kratiti rokove u godini u kojoj su zaposleni višestruko češće zaraženi, u samoizolaciji ili na drugi način onemogućeni uredno izvršavati radne zadatke, predstavlja potpunu besmislicu i čini ionako tešku situaciju još težom.

"Iskustvo računovođa u posljednje dvije godine nedvojbeno pokazuje kako su institucije kasnile sa svim procedurama, i to kao pravilo a ne kao iznimka - HZZ još uvijek rješava predmete za potpore iz 03/2020. Porezna uprava još uvijek obrađuje porezne prijave iz 2020.", pojašnjava Brkić te dodaje da iako su propisani rokovi od 30 dana za predaju godišnjih financijskih izvještaja nakon statusnih promjena poduzetnika, isti se nisu mogli predavati tokom gotovo cijele godine jer je Financijska agencija novi obrazac GFI-POD objavila tek 25.11.2021.

"Samim time računovođama se nije omogućilo da svoj posao odrade već se isti gomilo i čekao kraj godine. Još jedan primjer kako se uvijek ima razumijevanja za institucije i njihove probleme. Vrijeme je da se razumije i poduzetnike. Bilo bi u najmanju ruku licemjerno oštetiti brojčano najveću populaciju - mikro poduzetnike, a pritom ići na ruku svima ostalima", kaže Brkić.

Davor Brkić, vlasnik tvrtke RB Unigenito foto dva Davor Brkić/Foto: Privatni album 

Posebno ističe kako se većina računovodstvenih ureda bori s manjkom radne snage jer se zna dogoditi da je i do 50 posto djelatnika ureda u izolaciji, a često im je zbog zahtjevnosti posla i raznih certifikata nemoguće raditi od kuće. 

"Na navedenu tematiku smo održali i sastanak s predstavnicima središnjeg ureda Porezne uprave, na kojoj smo iznijeli sve gore navedene argumente. Htio bih napomenuti kako nam je drago da se o takvim stvarima raspravlja sa strukom i da smo u mogućnosti zastupati svoje stavove. Nažalost, u ovoj situaciji stavovi su nam dijametralno suprotni, s obzirom da zakonodavac smatra kako su posebne okolnosti prestale", kaže Brkić navodeći da im je na samom sastanku od strane Porezne uprave ostavljena mogućnost produljenja rokova u slučaju pogoršanja situacije.

"Smatramo da je situacija svakim danom sve gora, i ovim putem ih pozivamo da razmisle o argumentima i vapajima svih računovođa koji su opet u velikom broju argumentirano kritizirali stavljanje pravilnika na e-savjetovanjima van snage. Vjerujem da će u ovoj situaciji prevladati zdrav razum i da će navedeni pravilnik i dalje ostati na snazi", kaže Brkić koji posebno ističe provedenu anketu u kojoj su sudjelovala 272 računovodstvena ureda, pri čemu je velika većina  njih - 75 posto bila protiv stavljanja pravilnika van snage.  

 

Ilijana Grgić