Apel poslodavcima za suzbijanje pandemije

18. prosinca 2020.

Foto: Pixabay

Pridružujući se daljnjim mjerama Vlade RH radi suzbijanja snažnijega širenja virusa, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora pozivaju poduzetnike da u narednom razdoblju u što većoj mjeri ograniče kontakte svojih djelatnika.

Poslodavcima se upućuje apel da u razdoblju od 23. prosinca do 8. siječnja ograniče kontakte na sljedeći način:

- slanjem svih radnika, kojima se takav način rada može omogućiti, na rad od kuće

- organizacijom godišnjih odmora zaposlenika tamo gdje to poslovni procesi dopuštaju, a gdje nije moguće raditi od kuće

- izbjegavanjem organizacije svakoga vida društvenih aktivnosti unutar službenih ureda i pogona.

Uz svijest o preprekama i poteškoćama s kojima su suočeni gospodarstvenici, iz HGK i HOK-a apeliraju na poslodavce te mole za razumijevanje i dodatan napor u idućih nekoliko tjedana kako bismo se što prije vratili na gospodarski put zacrtan prije pandemije.

Uvodi se zabrana putovanja među županijama i propusnice

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je danas da se uvode blagdanske epidemiološke mjere od 23. prosinca do 8. siječnja, koje uključuju zabranu putovanja među županijama te povratak propusnica.

Također, rečeno je da je na inicijativu Vlade održan sastanak s predstavnicima HGK, HIP-a i HOK-a te je postignut dogovor da se poslodavcima sugerira da u razdoblju od 23. prosinca do 8. siječnja zaposlenicima omoguće korištenje godišnjih odmora.

Propusnice se uvode 23. prosinca u ponoć, a odluka o propusnicama ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrbu plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno o mjestu prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. siječnja 2021., rekao je Božinović.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera te imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu. 

Građani Grada Zagreba mogu bez propusnice do krajnjih granica Zagrebačke županije.

Odluka o zabrani napuštanja prebivališta, ne i zabrani povratka

Na upit što je s onima koji imaju prijavljeno prebivalište u jednoj, a boravište u drugoj županiji, Božinović je naglasio da se ova odluka odnosi na zabranu napuštanja, ne i zabranu povratka. Prebivalište, kaže, ima nadređeni položaj ako je regulirano i stalno.

Poručio je i da će učiniti sve da se propusnice, koje se mogu zatražiti i putem telefona na broj 0800-80-90, dobiju u najkraćem mogućem roku, s obzirom na to da postoji iskustvo i praksa odnedavna.

U vezi s međunarodnim letovima istaknuo je da će putnik, ako je ispunio zahtjevne kriterije da bude primljen na međunarodni let, moći doći do luke u Zagrebu.

Može se okupiti najviše 10 osoba iz dvaju kućanstava

Produljenje postojećih mjera, koje stupa 21. prosinca u ponoć, a traje do 10. siječnja, uključuje odredbu da na privatnim okupljanjima bude dopušteno najviše 10 osoba iz dvaju različitih kućanstava. 

Kad god je moguće, misna slavlja trebala bi se održavati putem radijskog i TV programa ili na drugi način, a iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama HZJZ-a.

Što se profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa tiče, broj prisutnih ograničava se, s obzirom na veličinu prostora, na najmanje sedam četvornih metara po osobi.

P.hr/Hina/I.B.