Anka Chocolate: Kockasta pralina koja osvaja na prvu

20. veljače 2019.

Anka Chocolate

Poslovna priča Antonije Rogić mogla bi inspirirati mnoge jer najbolje pokazuje kako se iz hobija može razviti pravi biznis. A kad spojite hobi i čokoladu, rezultat je prava slatka poslovna priča. Ideja za otvaranje čokolaterije kod ove mlade poslovne žene rodila se iz želje da stvori praline koje je crtala dugi niz godina i zbog kojih je krenula na edukaciju o čokoladi. U to vrijeme živjela je u Italiji, na Siciliji, gdje je izbor čokolatijera velik, puno se toga može vidjeti, a još više naučiti. U svijet čokolade ušao je i njezin suprug Riccardo Gollin, inače veliki ljubitelj kuhanja i hrane. Vidjevši koliko je proizvodnja čokolade zanimljiva, i on je započeo s edukacijom i izradom pralina. Od tada praline rade zajedno. Poslovni pothvat s njihovim pralinama započeo je prije tri godine kada je osnovana tvrtka Anka Chocolate.

“Anka Chocolate trenutačno ima jednog zaposlenog radnika na izradi pralina. Od samog početka u procesu kreiranja pralina sudjelujemo suprug i ja zajedno. Želimo da prvotna ideja bude prisutna u svim segmentima proizvoda, od njegova imena, ambalaže, recepta, oblika pralina, do dekoracije i teksta uz njih. Izradu kutije i grafički dio radimo s vanjskim suradnicima”, kaže Antonija Rogić. Ulazak u poslovne vode zahtijeva definiranje mnogih stvari, poput izrade vizualnog identiteta tvrtke i samih proizvoda ili izrade kutije i određivanja načina pakiranja pralina. Trebalo je napraviti sve potrebne analize pralina, pripremiti prostor za proizvodnju, riješiti dokumentaciju koja prati proizvodnju i tvrtku općenito te na kraju izraditi web-stranicu. Kad su sve te “predradnje” završili, mogli su krenuti s proizvodnjom.

Čokoladna šahovnica

Njezin najprepoznatljiviji proizvod je Krocka, odnosno hrvatske čokoladne kockice koje su mnogi prepoznali kao jedinstveni suvenir, poklon ili uspomenu iz Hrvatske. Riječ je o čokoladnim kockama prepoznatljivoga kockastog uzorka, ručno rađenim i bojenim, pakiranim u kutije kockastog oblika u kojoj praline zajedno čine hrvatsku šahovnicu. U svakoj se kutiji nalazi brošura na hrvatskom i engleskom jeziku s povijesnom legendom o hrvatskoj šahovnici.


“Recepte smo skupljali sve ove godine dok smo učili i izrađivali praline s vrhunskim čokolatijerima. Neke smo izmijenili, neke radili sami. I kad govorimo o Krocki, bijela je pralina punjena kremom od lješnjaka, a radili smo je u suradnji s vrhunskim čokolatijerom iz Italije, dok je crvena punjena kremom s likerom Maraschino, koju smo sami radili”, otkriva svoje male čokoladne tajne Antonija Rogić, koja smatra kako je za opstanak na tržištu vrlo važno kupcima uvijek ponuditi nešto novo i više.

“Svakako želimo nastaviti s proizvodnjom drukčijih proizvoda i time se izboriti za dio tržišta. I u ovom trenutku radimo na novim proizvodima jer u ovoj godini želimo na tržište izići s dva nova proizvoda. Želja nam je da se dokažemo kao čokolaterija dizajn-proizvoda, a s vremenom započeti i klasičnu liniju te provoditi edukacije o čokoladi”, napominje Antonija Rogić koja je s dozom optimizma prihvatila i sve one neizbježne probleme koji se javljaju u svakom poslovanju.
“Problemi su velike lekcije i neizbježni su. Izrada pralina Krocka dosta je teška s obzirom na to da su bridovi i vrhovi praline oštri, a gornji sloj ravan. Teško ćete naći takve praline jer se oblik kocke ne preporučuje zbog lakog pucanja boje ili nepotpunog vrha. Tu su vrlo važne temperature na kojima se proizvode i sve mora biti savršeno da bi pralina bila ispravna. Trebalo nam je vremena da usavršimo rad na tome”, kaže Antonija Rogić te ističe kako se praline naručuju izravno na Anka Chocolate, odnosno prodaju se i izrađuju po narudžbi kako bi ih kupac uvijek dobio svježe.

Glatke teksture ima samo vrhunska čokolada

Antonija kaže kako je ona ljubiteljica klasičnih recepata, no neki novi spojevi zaista su je ugodno iznenadili, primjerice spoj čokolade i sira.
“Ljepota čokolade leži i u tome da možemo istraživati nove okuse spajanjem čokolade i ostalih namirnica. Definitivno sam za isprobavanje i izradu novih okusa. S gledišta proizvodnje, bitno je poznavati tržište za koje se praline rade te se time voditi i u receptima”, ističe ova prava čokoladna majstorica koja je s nama podijelila i dio svoga bogatog iskustva kad su u pitanju vrhunske čokolade.
“Vrhunska čokolada napravljena je od kakao-mase i kakaova maslaca uz dodatak šećera. U jeftinijim čokoladama kakaov se maslac zamjenjuje biljnim masnoćama koje smanjuju njenu kvalitetu, dok je količina šećera veća. Čokolada se pri izradi tabli ili pralina temperira. Procesom temperiranja aktiviramo kristale kojima čokolada dobiva određena svojstva koja ukazuju na njenu kvalitetu. Kod čokolade gledamo njen izgled – površina mora biti sjajna i glatka, bez bijelih tragova kakao-maslaca. Lom takve čokolade mora biti krut uz njegov jasan zvuk, a da se čokolada pri tome ne mrvi. Čokolada ne smije biti kiselkasta niti imati miris preprženosti. U ustima mora biti glatke teksture”, objašnjava Antonija Rogić koja već smišlja kako ovaj sladak proizvod učiniti još malo slađim i drukčijim.

Antonija je ponosna i na svoja dva nova proizvoda. Prvi su praline Boje okusa, koje se nastavljaju na priču o Krocki, a dolaze u devet boja koje predstavljaju boje hrvatskih plodova, odnosno okusa kojima se praline pune: meda, lavande, jagode, maline, maslinova ulja, cvijeta soli, hrvatskih likera od mandarine i borovnice te kruškovca. Drugi proizvod je Licitart, odnosno licitar napravljen od čokolade i punjen kremom od lješnjaka.

„Ostvarili smo i suradnju s umjetnicom Valentinom Marek, s kojom trenutno radimo na novom proizvodu, a vjerujemo kako će biti vrlo zanimljiv i poseban“, otkrila nam je na kraju Antonija Rogić.

Ilijana Grgić