&
Studio Tumpić/Prenc dobili nagradu Red Dot
Studio za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc dobitnik je nagrade Red Dot: Best of the Best, jedne od najcjenjenijih na području dizajna u svijetu. Rovinjski je studio nagradu osvojio za dizajn boce maslinovog ulja istarskog brenda Latini. Žiri međunarodnih stručnjaka odlučio je tako prema vrlo strogim kriterijima među 8.697 radova iz 54 zemlje, a Studio Tumpić/Prenc sada se nalazi među nagrađenima koji konkuriraju i za Red Dot: Grand Prix čiji će dobitnik biti objavljen 1. studenoga. Koristeći motiv karirane košulje na ambalaži ulja, kreativni tim Studija Tumpić/Prenc dočarao je dinamiku prošlosti Istre i težaka iz unutrašnjosti poluotoka koji su nerijetko odlazili raditi kod zemljoposjednika Talijana bliže obali. Tone, predak vlasnika brenda vrhunskoga maslinovog ulja Latini, krajem 19. stoljeća povremeno je radio kao zemljoradnik kod istarskih Talijana koje su tada nazivali Latini. Jednom je kao dnevnicu dobio kariranu košulju, ondašnju rijetkost, pa su ga njegovi mještani prozvali Latini. To je ostao i nadimak obitelji do danas te su ga Tonini potomci odabrali za ime svog brenda. Zbog toga smo i bocu maslinovog ulja odjenuli u karirani uzorak s džepom u kojem se nalazi papirić s ispisanom stoljetnom obiteljskom pričom, kaže Anselmo Tumpić, kreativni direktor Studija Tumpić/Prenc. "Na neki način dizajnom je boca postala portret voljenog pretka. Specifičnom pričom o ovoj obitelji prenijeli smo poruku domaće proizvodnje ulja od autohtonih istarskih sorti maslina uzgajanih s posebnom pažnjom, od polja do gotovog proizvoda”, otkriva Tumpić. Studio su u Rovinju prije samo dvije godine osnovali Anselmo Tumpić i Sara Prenc Opačić, koji su iskustvo dotad stjecali u najvećim domaćim i stranim marketinškim agencijama. "U današnjem je društvu jedina konstanta da se sve mijenja. Kako bismo što bolje shvatili gledište klijenta, moramo učiti o najrazličitijim poljima poslovanja, pa smo tako kod rada na ovom kvalitetnom lokalnom proizvodu dublje ušli u tematiku proizvodnje maslinovog ulja te analizirali povijest obiteljskog stabla klijenta”, kaže Sara Prenc Opačić, direktorica za odnose s klijentima. Nagrada Red Dot dodjeljuje se već 65 godina za iznimna dizajnerska rješenja i kreativne dosege te inovativne koncepte. Timu koji čine Sara Prenc Opačić, Anselmo Tumpić i Anton Licul Grk nagrada će biti uručena na gala večeri 1. studenog u Konzerthausu u Berlinu, kad će biti izloženi i nagrađeni radovi. Svi će se radovi potom naći u međunarodnom godišnjaku Brands & Communication Design 2019/2020, a oni nagrađeni s Best of the Best i na izložbi u berlinskom Muzeju komunikacija.
&
Šesto izdanje Festivala drniškog pršuta
Šesto izdanje Festivala drniškog pršuta održat će se na gradskom trgu Poljana u petak i subotu, 23. i 24. kolovoza. Posjetitelji će moći degustirati i izravno kod proizvođača kupiti višestruko nagrađivane delicije po kojima je drniški kraj nadaleko poznat. Uz pršut, gostima će biti predstavljeni i drugi proizvodi drniškoga kraja, poput pečenice, pancete, mišnog sira i drugih domaćih ovčjih i kozjih sireva, vina i  kruha ispod peke. Za potpuni gastronomski užitak pobrinut će se Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Kaštela koji će pripremati jela s najboljim namirnicama s mora i iz dalmatinskog zaleđa. Uz drniške proizvođače, očekuje se i sudjelovanje velikog broja izlagača iz cijele Dalmacije.  Drniški festival tradicionalno je okupljanje domaćih ljubitelja pršuta - prvoga hrvatskog proizvoda zaštićenog na EU tržištu. Istovremeno, to je idealna prilika turistima da dožive drukčije lice Dalmacije i gužve na obali na jedan dan zamijene mirnijim, autentičnim ambijentom dalmatinskog zaleđa. Tijekom dana mogu uživati u prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Krka, posjetiti kanjon Čikole, upoznati povijest drniškog kraja i razgledati umjetnička djela Ivana Meštrovića. Navečer, od 19 sati mogu se zabaviti na drniškoj Poljani i uživati u deliciji dostojnoj kraljevske trpeze. Festival je natjecateljskog karaktera, te će odmah po otvorenju biti dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima. Zabavni dio programa proteći će u znaku klapa. Uz domaću klapu Drniš, nastupit će klape Kampanel i Iskon. Nastupit će i domaće kulturno-umjetničke udruge: Gradski pjevački zbor Neuma, Tamburaški orkestar Krsto Odak, Gradski puhački orkestar Drniš, KUU Miljevci i iskusni drniški pop/rock/jazz glazbenici za ovu prigodu okupljeni u sastav The Smoked Ham. Program završava vatrometom u subotu navečer, oko ponoći. Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Grada Drniša, Grad Drniš i Udruga proizvođača drniškog pršuta, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH i potporu Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za plaćanja u poljoprivredi, Šibensko-kninske županije, Nacionalnog parka Krka, Grada Zagreba i drugih.  
&
Inovatori i poduzetnici pozvani na Transformers Roadshow
Natjecanje u inovacijama Transformers Roadshow Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank - IsDB) organizirat će se ove godine u zemljama regije Jugoistočne Europe. Većinski dioničar Bosna Bank International Sarajevo odlučio je dati priliku i nagraditi najbolje inovatore i poduzetnike iz zemalja regije. Cilj sudjelovanja je prepoznati inovatore, znanstvenike i poduzetnike s idejama koje mogu podržati jedan ili više ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, povezati ih s onima koji mogu prenijeti relevantno znanje i podršku, uključujući financiranje, te koji im mogu ponuditi nove poslovne mogućnosti ili jednostavno strateške savjete. IsDB je pokrenuo Transformers Roadshow kao platformu za podršku radu inovatora i poduzetnika diljem svijeta, u okviru Fonda za inovacije i tehnologiju vrijednog 500 milijuna američkih dolara. Kroz natjecanje se pronalaze i podržavaju nove ideje koje mogu pomoći zajednicama da izgrade zdraviju i prosperitetniju budućnost. Rok za prijavu je 10. rujna, a svi zainteresirani se trebaju registrirati na IsdB Engage platformi www.isdb-engage.org i svoju ideju prijaviti online na linku. Najbolje ideje će biti prezentirane pred stručnim žirijem 28. rujna 2019. godine u Sarajevu, u okviru trećeg dana održavanja sajma Sarajevo Halal Fair 2019, a tri najbolje će dobiti novčanu nagradu od po 3.000 američkih dolara i priliku da se predstave na svjetskom natjecanju u inovacijama u Senegalu. Više informacija o tome kako prijaviti ideju, inovaciju, projekat zainteresirani mogu pronaći na web stranicama www.bbi.ba i www.isdb-engage.org.za struju.
&
Visina potpora za nezaposlene utječe na potragu za poslom
Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Minnesoti pokazuje kako je visina potpora za nezaposlene usko povezana s njihovim pristupom potrazi za poslom. Međunarodni tim stručnjaka usporedio je rezultate istraživanja ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Nizozemskoj u kojima osiguranje nezaposlenih varira od onih koje najmanje nude - SAD, do onih koji nude najviše - Nizozemske. Više potpore za nezaposlene dovode do dulje potrage za poslom, no i boljega mentalnog zdavlja, a oni koji traže posao odabiru ono što žele i vole raditi. Manje lukrativne potpore izazovaju intenzivniju i kraću potragu za poslom, no zato je pritisak na mentalno stanje tražitelja posla mnogo veće. Istraživanje je provedeno na 1600 ispitanika u te tri zemlje.  Inače nizozemska davanja tražiteljima posla su među najvišima u svijetu i osigurajavu od 70 do 75 posto prosječne plaće za maksimalno tri godine traženja posla, ovisno o tome koliko je zaposlenik prije radio. Njemačka pomoć iznosi oko 60 posto neto zarade, uz nešto više ako nezaposlena osoba ima djecu, a može trajati do godine dana.  U Sjedinjenim Američkim Državama dobivaju do 26 tjedana pomoći na razini od oko 50 posto njihovih prosječnih tjednih plaća, no moraju dokazivati da aktivno traže posao i pristajati na one koje im se nude.  Inače potpore u Hrvatskoj moguće su za nezaposlene za prvih 90 dana nezaposlenosti, i to maksimalno 60 posto prosječne plaće u gospodarstvu (oko 4.400 kuna), a nakon tri mjeseca 30 posto (oko 2.200 kuna). Pravo na potporu ne stječe se automatizmom, nego postoje uvjeti u vezi s duljinom prethodnoga radnog odnosa i načina njegova prekida.