&
Kolekcija makeupa s hrvatskim potpisom i 'bez kemije'
Hrvatska tvrtka Tinktura, poznata po prirodnoj kozmetici, od sada u svojoj ponudi ima i liniju šminke, s domaćim potpisom, pa zaljubljenici u domaće proizvode mogu u svojoj kozmetičkoj torbici imati makeup koji podržava ideju – kupujmo hrvatsko.  "Tinkturina kolekcija šminke i makeup-kistova stvorena je s mnogo ljubavi i pažnje, a naglasak je na kvalitetnim sastojcima 'bez kemije' koji podupiru filozofiju toga domaćeg brenda o beauty-proizvodima sa stavom", kažu iz ove kozmetičke kuće ističući kako svi njihovi proizvodi sadrže prirodne, biljne sastojke bez umjetnih konzervansa, bojila ili mirisa. Foto: Zvonimir Ferina U ovoj se hrvatskoj liniji indie-makeupa spajaju high fashion boje i teksture s promišljenim metodama proizvodnje, a zanimljivo je i to što proizvodi nose oznake: veganski i cruelty free. Tinkturina šminka stiže u pročišćenoj i praktičnoj crnoj ambalaži s bijelim logotipom, a za učinak zabave i iznenađenja brinu se originalni nazivi i kutijice s jedinstvenim Tinkturinim crtežima. Foto: Zvonimir Ferina Inače, svi njihovi proizvodi prolaze sustav kontrole kvalitete proizvodnje HACCP te imaju ISO certifikat.  "Razvoj naših proizvoda uključuje strogi odabir sastojaka, a pri njihovoj preradi pazimo da se zadrži najveći udio aktivnih sastojaka. Time jamčimo maksimalnu učinkovitost svojih proizvoda. Rješenje za proizvodnju predmeta opće uporabe – kozmetičkih proizvoda (dobra proizvođačka praksa) po hrvatskoj je normi iz kozmetike HRN EN ISO 22716", kažu u Tinkturi. Foto: Zvonimir Ferina
&
Inovativna platforma spaja poslodavce i buduće zaposlenike
Nije neobično to što se posljednjih mjeseci učestalo spominje PickJobs, nova i inovativna platforma za zapošljavanje koja funkcionira kao kombinacija društvene mreže i oglasnika za posao, dostupna u čak 11 zemalja. Pristup platformi potpuno je besplatan i za poslodavce i za posloprimce, a oglasi za posao vidljivi su u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Ukrajini, Albaniji i na Kosovu. Dostupna je i mobilna aplikacija ove inovativne platforme kojom se želi pridonijeti rastu i razvoju pojedinca. PickJobs su osmislili hrvatski IT stručnjaci kako bi novim funkcijama i korisnim sadržajem unaprijedili i poboljšali proces zapošljavanja. "Sto posto posao" lajtmotiv je platforme i njena poslovanja jer opisuje ono čemu se teži na tržištu. Na platformi se svi procesi odvijaju online, a nudi se i mogućnost dodavanja videoprezentacije kako bi privatni korisnici istaknuli sebe kao pojedince, a poslodavci predstavili svoju tvrtku i njeno poslovanje. Na PickJobsu ima više od 1.500 aktivnih oglasa za zapošljavanje, a trenutno se najviše traže radnici u turizmu. U sklopu sezonskog zapošljavanja poslodavci potražuju konobare, kuhare, domaćice, sobarice, recepcionare, turističke animatore. Iako je najviše oglasa raspisano na području Hrvatske, broj oglasa okolnih zemalja neprestano raste. Putem ove platforme posloprimci iz regije brzo se i jednostavno mogu prijaviti na željene oglase u navedenih 11 zemalja. Od samog početka 2021. godine, u usporedbi s 2020., bilježi se porast broja raspisanih oglasa u svim zanimanjima. Uz opcije PJ MATCH, INVITE, SELECT i CHAT svaki poslodavac ima priliku pronaći idealnoga kandidata prema umjetnoj inteligenciji. PJ Match precizno i kvalitetno povezuje poslodavce i posloprimce. Na temelju unesenih parametara sustav uz pomoć umjetne inteligencije izračunava kompatibilnost prijavljenih kandidata s potrebama poslodavaca. Opcija Select razvijena je kako bi poslodavci lakše izabrali prijavljene kandidate. Da bi komunikacija između korisnika i poslodavaca bila što jednostavnija, brine se opcija Chat. PJ Invite osmišljen je na način da poslodavci pozivaju željene kandidate da se prijave na raspisani oglas. Precizan kalkulator plaća Uz kreiranje životopisa i popunjavanje profila, svaki posloprimac može brzo i lako pronaći idealan posao u čak 11 zemalja. Također, na platformi je dostupan precizan kalkulator plaće koji na brz i jednostavan način izračunava plaću pojedinca prema propisima Republike Hrvatske. PickJobs nudi 100 posto posao, a sav sadržaj preveden je na službeni jezik 11 zemalja kako bi svatko imao inovativan pristup poslovima na željenom tržištu.  
&
dm ulaže 4 milijuna kuna za projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji
Tvrtka dm je u sklopu natječaja {ZAJEDNO} za Petrinju, Glinu i Sisak odabrala 32 projekta za pomoć potresom pogođenim područjima u čiju će realizaciju uložiti više od četiri milijuna kuna, izvijestili su iz dm-a. Tako će u Sisku, Petrinji, Glini, Komarevu, Gori, Vrginmostu, Topuskom, Majskim Poljanama, Hrvatskoj Kostajnici i Sunji zaživjeti projekti koji će omogućiti brži oporavak od posljedica potresa te poduzetnički, kulturni i društveni razvoj Sisačko-moslavačke županije, navodi se. dm će podržati realizaciju 12 društveno korisnih projekata koji obuhvaćaju sanaciju štete od potresa, izgradnju dječjih igrališta te opremanje vrtića i knjižnica, a osam projekata usmjereno je na kulturni, sportski i obrazovni razvoj Sisačko-moslavačke županije. Donacije dm proizvoda Pet odabranih projekata fokusirano je na održivost i zaštitu okoliša, a njih sedam osigurat će poticaj razvoju poduzetništva u sklopu čega će dm u svoju ponudu uvrstiti i proizvode odabranih OPG-ova s područja Sisačko-moslavačke županije, navodi se u priopćenju. U priopćenju se prenosi izjava direktora dm-a Marka Mrakužića koji je kazao da su u dm-u proslavu 25. obljetnice zamišljali drugačije, no kada je razoran potres promijenio živote njihovih sugrađana u Sisačko-moslavačkoj županiji, odlučili su svoju obljetnicu posvetiti obnovi i razvoju potresom pogođenih područja. "Više od četiri milijuna kuna uložit ćemo u realizaciju projekata kroz razne oblike podrške – financijska ulaganja, donacije dm proizvoda, mjesto na policama dm-a ili angažman dm djelatnika", istaknuo je. Tijekom proteklih četvrt stoljeća, kako je rekao, poslovali su na temelju čvrstog uvjerenja da dm kao tvrtka može i mora pozitivno utjecati na život svojih sugrađana i zajednice, a tim načelom nastavit će se voditi i u godinama koje su pred njima.
&
Tehnološka inovacija: Varteksovo odijelo s antiviralnim premazom
Domaća vodeća modna kompanija Varteks predstavila je muško odijelo koje odlikuje posebna tehnološka inovacija. Iako se na prvi pogled ne razlikuje od drugih odijela u ponudi, novo odijelo vrlo je posebno, inovativno i drukčije - izrađeno je od tkanine Marzotto koju čini stopostotna runska vuna s antiviralnim premazom koji eliminira prisutnost virusa na površini tkanine. Antiviralni premaz tehnološka je inovacija talijanskog proizvođača tekstila Marzotto koju je razvio i proizveo u suradnji s vodećom tvrtkom u biomedicinskom sektoru Polygiene. Prednosti antiviralnog premaza na tkanini višestruke su. Uz to što dokazano smanjuje moguću prisutnost više od 99 posto virusa unutar dva sata, što potvrđuje ISO standard i certifikat Oeko-tex, premaz ViralOff štiti odjeću, smanjuje potrebu za čišćenjem, dezinficira odjeću i produžava njen životni vijek. Premaz se aplicira na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titanijeva dioksida i srebrova klorida. Antiviralni premaz siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i djece niti kućnih ljubimaca, navodi se u priopćenju Varteksa. Foto: Varteks Kako bi zadržalo svoju učinkovitost, odijelo s premazom ViralOff održava se suhim kemijskim čišćenjem odijela koje neće narušiti njegova svojstva. Riječ je o premazu koji eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od dva sata s odjeće nestane prisutnost virusa koji mogu počivati na površini tkanine, no, pojašnjavaju u Varteksu, ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze. Antiviralna zaštita djeluje samo na viruse koji padnu na tkaninu odijela, a kako bi se umanjila mogućnost zaraze, i dalje je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Tome unatoč, tehnologija ViralOff označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak prema zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima, naznačujući tako da njena funkcija nije da bude samo lijepa, već i korisna i sigurna.  
&
Kako pronaći posao koji odgovara vašem tipu osobnosti
Ako niste zadovoljni trenutnim poslom, možda vam ni nova tvrtka ili novi šef ne bi bili rješenje - jer bi problem mogao biti posao sam. Čak i ako imate dobre radne uvjete i plaću, moguće je da ste nezadovoljni jer posao koji radite ne odgovara vašoj osobnosti. "Dvoje ljudi na istom poslu mogu imati potpuno različita iskustva i potrebe da bi ih on uistinu zadovoljio", kaže Kelly Tieger, koautorica bestselera Do What You Are: Discover the Perfect Career for You Through the Secrets of Personality Type. Knjiga je izašla 1992. godine, a ovih se dana u Americi očekuje njeno šesto izdanje. Tieger kaže da svaki posao nije jednako prikladan za svaku osobu i da to uvelike ovisi o osobnosti. Kako biste pronašli odgovor, preporučuje provesti test osobnosti Myers-Briggs, koji je dostupan u online verziji, pa i na hrvatskom jeziku. Test osobnosti identificirat će vaše snage i slabosti i svrstati vas u jedan od 16 tipova osobnosti. Testom se provjerava kako komunicirate sa svijetom i usmjeravate svoju energiju, jeste li ekstrovert (E) ili introvert (I), kako prirodno zapažate - više se oslanjajući na osjećaje (S) ili intuiciju (N), kako donosite odluke - promišljanjem (T) ili na osnovi osjećaja (F). Kombinacija slova stvara vaš tip osobnosti, pa tako, primjerice, Logičar ima kombinaciju slova INTP, a Poduzetnik ESTP. Kada otkrijete koji ste tip osobnosti, to vam može pomoći da razumijete zašto vam neki poslovi odgovaraju više, neki manje, a neki uopće ne. Primjerice, ENTP je kratica za nekoga tko je ekstrovertiran, intuitivan, tko više razmišlja i opaža. Ta osobnost ima nadimak diskutant, a za takve je osobe karakteristično da vole učiti, brzo upijaju nove svari, ne vole rutinu, ne vole biti pod kontrolom drugih i vole radno okruženje koje pruža izazove, slobodu i priliku da drugima predstavljaju svoje ideje i projekte. Iako mnogi od nas misle da su odabrali karijeru koja odgovara našoj osobnosti, nažalost, to često nije tako. "Na nas utječu očekivanja naših obitelji. Tijekom odgoja neprestano nam se šalju poruke o tome što bismo trebali raditi. Najčešće su to dobre namjere obitelji koja nam želi pružiti podršku i usmjeriti nas, ali to može dovesti do pogrešnog izbora karijere", kazala je Tieger za portal fastcompany. Ako ste nezadovoljni poslom koji radite, razmislite, možda to nije za vas, ali isto tako, ako biste se odlučili za promjenu, znajte da ona ne mora biti drastična. Možete ostati u istoj industriji ili tvrtki, ali raditi nešto drugo. Iako se tip osobnosti ne mijenja s vremenom, on evoluira, pa ono što vas je moglo zadovoljiti u dvadesetima, možda neće moći u kasnijim godinama, pojašnjava Tieger. "Pandemija je poslodavce učinila fleksibilnijima, a zaposlenicima pružila priliku da zastanu i razmisle. Možda ćete moći preuzeti dodatnu odgovornost ili ulogu koja bi vam bolje odgovarala", zaključuje Kelly Tieger. Možda je pandemija savršeno vrijeme da se zapitate volite li svoj posao i ima li prostora za promjene.