&
Sedam glavnih karakteristika mentalno jakih ljudi
Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći negativna stanja svijesti, neki su ljudi u tome bolji od drugih, kao i u prepoznavanju onoga što se događa u njihovom umu te upravljanju vlastitim emocijama. Christina DesMarais, autorica na Inc.com koja je intervjuirala brojne osnivače tvrtki i direktore, izdvojila je sedam osobina mentalno jakih ljudi. 1. Ne premišljaju se Biti neodlučan, oklijevati, gubiti vrijeme u takvom stanju nije svojstveno mentalno jakim ljudima. 2. Ne dopuštaju drugima da ih iznerviraju Svi mi naiđemo na ljude koji se ponašaju i rade onako kako mi nikada ne bismo - nedolično se ponašaju ili loše voze. No, uvijek postoji pozadina priče u koju nismo upućeni, pa tako taj tko nas nervira u vožnji možda žuri u bolnicu gdje ga čeka voljena osoba koja je bolesna, koja je upravo rodila ili je na samrti. Mentalno jaki ljudi ne dopuštaju si da se iznerviraju zbog nesavršenosti drugih. 3. Vježbaju jačanje snage volje Bilo da se radi o dijeti, vježbanju u teretani ili izbjegavanju određenih situacija, mentalno jaki ljudi znaju da sve počinje u glavi. 4. Pažljivo biraju svoje prijatelje Ljudi koji žele biti čvrsti, iz svoje okoline eliminiraju energetske vampire koji troše emotivnu ili fizičku energiju i ruše osjećaj mira. 5. Velikodušni su Sebičnost izrasta iz straha. Mentalno jaki ljudi nisu zabrinuti za sebe, već vjeruju u sebe i znaju da im je budućnost sigurna. 6. Empatični su Drugim riječima, oni su emocionalno inteligentni i dobri su u promišljanju te razumijavanju zašto se drugi ljudi ponašaju na određeni način. 7. Brinu se o svome tijelu Fizičko stanje svakako utječe i na to kako se osjećamo psihički. Mentalno jaki ljudi svakodnevno vježbaju, disciplinirani su i vode računa o prehrani.
&
Otvoreno više od 15.000 Franck Beestro franšiza za ugrožene pčelinje zajednice
Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck je pokrenuo vrijedan projekt kojim nastoji podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji i time potaknuti javnost na djelovanje. Tako je Franck Beestro projekt u svega dva i pol mjeseca postao prepoznat i kod potrošača kao vrijedan i jednostavan način ponovnog povezivanja s prirodom. U okviru njega do danas je otvoreno više od 15.000 Beestroa s medonosnim biljem i cvijećem za pčele. Poljoprivreda cijelog svijeta ovisi o pčelama koje su važna karika u oprašivanju oko 75 posto prehrambenih proizvoda, no smanjenjem zelenih površina i nedostatkom medonosnog bilja njihov broj je, nažalost, sve manji. Kako bi pomogao pčelinjim zajednicama, Franck je osmislio Beestro posudu u koju je moguće posaditi medonosno cvijeće i bilje koje tako postaje izvor hrane za pčele, ali i ukras na balkonu, prozoru ili u vrtu. Franck Beestro je limena posuda s ilustracijom koju potpisuje jedan od najboljih mladih hrvatskih likovnih umjetnika Vedran Klemens, uz koju dolaze sjemenke medonosnog bilja i dvije kutije finog Franck čaja. Sve što je potrebno učiniti je iz posude izvaditi pakiranja čaja, u Beestro dodati zemlju za cvijeće i u nju posijati sjeme koje dolazi u paketu, a uz dovoljno svjetla i malo brige, posuda će postati vrijedan izvor hrane za pčele. „U Francku se vodimo načelima održivosti i odgovornosti koja primjenjujemo u svakodnevnom radu, uključujući i projekte poput Franck Beestroa, u koje nastojimo aktivno uključiti i naše potrošače. Posebno je zadovoljstvo što svoju poziciju lidera u kategoriji čaja možemo iskoristiti za podizanje svijesti o ulozi pčela u zaštiti ekosustava i bioraznolikosti. Svaki pa i najmanji korak koji možemo napraviti u smjeru zaštite bioraznolikosti vrijedan je truda. Zahvaljujemo više od 15.000 kupaca Frank Beestroa koji su dali svoj doprinos zaštiti pčela pa tako i svijeta u kojem živimo“, izjavila je Draga Žulj, Senior Brand Manager u Francku. Foto: Franck Beestro U sklopu projekta, zaposlenici zagrebačke tvrtke darovali su svoje vrijeme i udružili snage s volonterima udruge Zelene i plave Sesvete i ekološke inicijative Čišteći medvjedići kako bi zapuštenu livadu u Sesvetama učinili ljepšom za stanovnike tog kraja te povratili stari sjaj inače medonosnom okolišu. Radi se o zagrebačkoj četvrti s najvećom šumskom površinom, što ju čini savršenom za sadnju medonosnog bilja. Franck nastoji da poslovne operacije kompanije ne zadiru u ekosustave i zajednice u kojima djeluje te osigurava potrebnu podršku dobavljačima u otpornosti na klimatske utjecaje u skladu s ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Među prioritetnim ciljevima za kompaniju su održiva potrošnja i proizvodnja usmjerena na zaštitu prirodnih resursa te zaštita klime. Jedan od načina na koji to postiže je i aktivnim djelovanjem u sklopu inicijative coffee&climate s vizijom osposobljavanja poljoprivrednika za učinkovitu prilagodbu i odgovor na klimatske promjene koje znatno utječu na dostupnost i kvalitetu kave. Svi oni koji žele nabaviti svoj primjerak Franck Beestroa, te se na taj način pridružiti zajednici koja broji nekoliko tisuća članova diljem Hrvatske, mogu to napraviti kupnjom na Franck webshopu i u većim formatima trgovina.   
&
Opuštajući hobi: Stomatolog stvara jedinstveni nakit
Iza zanimljivog brenda Dante’s krije se mala kućna radionica osebujnog nakita Zaviše Žeželića, a inspiracija za ime njegov je sin Dante. Mala oaza u kojoj nastaju neobični predmeti utjelovljena je potrebom za povremenim bijegom od tereta svakodnevnice i otkrivanjem vještina koje je nosio u sebi. Žeželić je inače po zanimanju liječnik stomatolog, a za izradu unikatnoga jedinstvenog nakita, stvorio je svoju oazu mira u kojoj uspijeva uravnotežiti sve nemire svakodnevnice. "Rad s ljudima i odgovornosti koje iz toga proizlaze unose veliki stres u svakodnevni život, ali isto tako traži kreativnost i talent u oblikovanju te smisao za estetiku. Jedno s drugim spojilo se u emociju koja je, uz nezaboravno sjećanje na pokojnog nona (djeda) i njegova učenja, dovela do snažnog naboja da počnem stvarati nešto smisleno i lijepo, iz nečeg sasvim običnog, grezog ili odbačenog. Nenadano, obuzeo me miris drva, osjetio sam izazov za obradu metala, rađale su se neke nove ideje", pojašnjava Žeželić. Foto: Privatni album  Kao i svi unikatni predmeti, tako i njegov nakit postaje jedinstven samim načinom izrade i njenim rezultatom.  "On se rađa i oblikuje kroz moje ideje i nastojanje da obradim drvene ornamente koje sjedinjujem i kombiniram s varenim konstrukcijama od nehrđajućeg čelika, a u nekim radovima radim i pozlatu 24-karatnim zlatom u procesu galvanizacije. Ljudi nalaze privlačnost u kreaciji, kombinatorici materijala i impresiji koju stvaraju neobični, često komplicirani oblici te dominacija oblika srca u velikom broju izrađenih predmeta", kaže nam Žeželić navodeći kako je spontano počeo davati imena ogrlicama u koje ugrađuje kamen mozanit u skladu s trenutnim nadahnućem i emocijom koji su ga naveli na njeno stvaranje. Foto: Privatni album  Inspiracija je svijet oko njega Žeželić, kao i većina kreativaca, inspiraciju pronalazi u spontanim nadahnućima iz svakodnevnog života - u lijepim, ali i u manje lijepim emocijama, u uočavanju i prepoznavanju nečega posebnog i inspirativnog iz okružja, u viđenjima i doživljajima, potrebama i željama. "Ponekad započnem raditi ljutit i isprovociran nekom situacijom i tada većinom stvaram najkompliciranije oblike, kao da se gubim u toj petlji tražeći rješenje koje donosi završetak rada. Većinom, ipak, radim s lakoćom, u miru, prepuštajući se zamišljenom", kaže Žeželić te dodaje kako mu njegov hobi donosi mnogo zadovoljstva i opušta ga od njegova primarnog i zahtjevnog posla stomatologa. Foto: Privatni album  S obzirom na to da su mu glavni kanali oglašavanja i prodaje društvene mreže i web-prodavaonica, njegov je nakit za sada prisutan samo na tržištu Hrvatske i drugih zemalja Europske unije, ali nije isključeno ni širenje na druga tržišta. Foto: Privatni album  "Moja jedina želja i plan jest da zadržim i očuvam mogućnost smišljanja i stvaranja onoga što sam, eto, slučajno započeo. Da pri tom uspijevam pronaći optimalan kompromis između onoga što zahtijeva život, obitelj, posao i moje iskonske potrebe i želje da nastavim izrađivati nakit uživajući u slobodi i prostoru koji mi stvara pretpostavka i životna konstelacija da to radim iz čistog zadovoljstva", kaže Zaviša te dodaje kako bi u budućnosti želio napredovati u tehnikama izrade, pronaći nove ideje, nadograđivati se, biti još kreativniji i jednostavno drukčiji od svih ostalih.