Analiza FINA-e pokazala u kojim su djelatnostima plaće najveće

27. srpnja 2022.

Foto: Pixabay

U 2021. godini za 964.742 zaposlenih kod 144.259 poduzetnika obveznika poreza na dobit, bez financijskih institucija, obračunana je prosječna mjesečna neto plaća od 6.350 kuna, što je povećanje od 6,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje to analiza koju je izradila FINA.

Analiza prosječnih mjesečnih neto obračunanih plaća po područjima djelatnosti pokazala je da su poduzetnici u trima djelatnostima - prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu imali 55,5 posto ukupno zaposlenih, s time da u dvije (građevinarstvu i trgovini na veliko i malo) od triju navedenih djelatnosti zaposleni za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

U odnosu na prethodnu godinu, i u tim djelatnostima ostvaren je rast plaće, koji je u prerađivačkoj industriji i trgovini veći, a u građevinarstvu manji od prosjeka svih poduzetnika u Hrvatskoj.

U prerađivačkoj industriji ostvaren je rast plaća od 7,3 posto u 2021. godini, trgovini na veliko i malo od 6,8 posto, dok su plaće u građevinarstvu porasle za 4,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Fina tablica

Kad je riječ o sektorima, najveće plaće ostvaruju zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, rudarstvu i vađenju, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Najvišu prosječnu mjesečnu neto plaću obračunanu u 2021. godini imali su zaposleni u području djelatnosti informacija i komunikacija u iznosu od 9.584 kune, što je 50,9 posto više od prosječne mjesečne neto plaće obračunane zaposlenima kod svih poduzetnika RH.

Zaposleni u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije imali su 36,7 posto veće plaće, a zaposleni u djelatnosti rudarstva i vađenja za 27,4 posto u odnosu na prosječnu mjesečnu neto obračunanu plaću.

U sektoru obrazovanja lani je prosječna plaća bila 4.994 kune, a kod ostalih uslužnih djelatnosti samo za kunu viša, 4.995 kuna, te su to ujedno i sektori u kojima su isplaćene najniže prosječne neto plaće.

P.hr/I.G.