Kako doći do novca za financiranje rasta?

4. listopada 2019.

Krešimir Sočković

Glavna prepreka nastavku gospodarskog rasta je nedostatak radne snage, istaknuto je na događanju posvećenom načinima financiranja rasta hrvatskih poduzeća kojeg su organizirali Američka gospodarska komora u Hrvatskoj i poljski Enterprise Investors, vodeći investicijski fond rizičnog kapitala s privatnom ponudom. Inače Enterprise investors su uložili u Hrvatsku u lanac pekarni i poroizvođača smrznutih pekarskih proizvoda tvrtku Pan-Pek, trgovački lanac Studenac i lanac sportske opreme Intersport.

"Mi vjerujemo i nastavljamo vjerovati kroz godine u mogućnosti promjene Europe koja raste u razvijenu Europu", kaže partner u Enterprise Investorsu Michał Kędzia. "To vidimo kroz različite brzine i različito vrijeme, no to je jasno vidljivo sve od baltičkih država preko Poljske do Rumunjske i balkanskog poluotoka. Mi smo se do sada kladili na ovaj trend i pokazalo se da je to prava odluka. Također, vidimo snažan potencijal u području trgovine", smatra Kędzia.

Gospodarstva regije su mnogo zdravija no prije deset godina, još snažnije ih pokreće privatna potrošnja, pri čemu, napominje Kędzia, ta snažna potrošnja je posljedica i velikog utjecaja turističke sezone.

Na skupu je istaknuto kako Hrvatska ima strukturne probleme kada je riječ o tržištu rada, pri čemu su stopa radno sposobnog stanovništva koje je aktivno, kao i stopa zaposlenosti, i dalje niske, dok, s druge strane, u odnosu na druge zemlje, nezaposlenost je i dalje relativno visoka. Kada je riječ o glavnim izazovima za strane ulagače u Hrvatskoj, stručnjaci upozoravaju na prevelik utjecaj države, odnosno da je dio gospodarstva pod njenim utjecajem. Smatraju da bi strani ulagači u većoj mjeri dolazili kada bi bila moguća ulaganja u neke veće kompanije.