Amazon prestigao Google i postao vodeći brend

13. lipnja 2019.

Foto:Pixabay/Ilustracija

Američki tehnološki div Amazon prestigao je Apple i Google te tako postao najvrjedniji brend na svijetu, pokazalo je objavljeno istraživanje.

Vrijednost brenda Amazon porasla je na 315 milijardi dolara, kaže se u izvješću agencije za istraživanje svjetskog tržišta Kantar.

Amazon je tako skočio s trećeg na prvo mjesto i zasjenio Google, koji je skliznuo s prvog na treće mjesto, dok je Apple ostao na drugome mjestu.

Amazon, koji je u svojoj garaži 1994. godine osnovao Jeff Bezos, stigao je na vrh liste zahvaljujući ključnim akvizicijama, vrhunskim korisničkim uslugama i inovativnom poslovnome modelu, stoji u Kantarovom priopćenju.

„Pametne akvizicije, koje su dovele do novih izvora prihoda, izvrsno pružanje usluga korisnicima i sposobnost da ostane ispred svojih konkurenata nudeći raznolik skup proizvoda i usluga, omogućile su Amazonu da konkurentno ubrzava rast vrijednosti brenda”, izvijestio je Kantar.

Među prvih deset kompanija ponovno su dominirale američke tvrtke – Apple s 309,5 milijardi dolara, Google s 309 milijardi dolara te Microsoft s 251 milijardom dolara.

Visa je imala vrijednost od gotovo 178 milijardi dolara, koja ju je smjestila na peto mjesto, dok je društvena mreža Facebook zasjela iza nje s gotovo 159 milijardi dolara.

Prvi je put Alibaba pretekao Tencent te postao najvrjedniji kineski brend. Alibaba je bio sedmi s 131,2 milijarde dolara, a Tencent ga prati u stopu, na osmome mjestu s 130,9 milijardi dolara.

Kao znak rastuće važnosti Azije, 23 od vodećih 100 brendova azijski su brendovi, uključujući 15 iz Kine.

Vodeći brendovi prihvatili su „inovativni“ poslovni model kako bi pobijedili tradicionalne konkurente u sektoru tehnologije, financija i maloprodaje.

„Modeli inovativnih ekosustava cvatu u regijama poput Azije, gdje su potrošači tehnološki osposobljeniji i gdje se brendovi integriraju u svaki aspekt svakodnevnoga ljudskog života“, rekla je globalna direktorica BrandZ-a u Kantaru Doreen Wang.

Hina/P.hr