Amazon, Apple i Microsoft zainteresirani za hrvatske startupove na CES-u

10. siječnja 2022.

Foto: Hrvatski Telekom

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES, koji se nakon godine pauze fizički održava u Las Vegasu, predstavila su se četiri pobjednika Idea Knockouta: Sportreact, Codelab, Iron Bull i Orqa te startup Zuluhood koji je također zabljesnuo na najvećem regionalnom natjecanju novih ideja.

Startupu Sportreact, aktualnom pobjedniku, odlazak u Las Vegas bila je prilika za predstavljanje pred tehnološkim novinarima, investitorima i distributerima iz cijeloga svijeta te nagrada za pobjedu na Idea Knockoutu 2021., čiji je partner od prvog dana Hrvatski Telekom. Privukli su mnoštvo potencijalnih investitora uključujući Amazon.

Ostali su već iskoristili nagradu i na dijelu sajma pod nazivom Eureka Park opet su uspješno privukli pažnju potencijalnih investitora, od Applea do Microsofta te prvi put probijaju globalno tržište.

CES se održao 55. put, a u današnjim uvjetima riječ je o najvećem svjetskom događanju i jednom od najeksponiranijih medijskih događaja na svijetu, stoga je izlaganje na ovom događaju bila vrijedna prilika za promociju hrvatskih inovativnih proizvoda. Hrvatski mladi poduzetnički timovi izlažu na Eureka Parku među 800 startupova iz cijelog svijeta, a za koji je apliciralo više od 3.000 novih kompanija. 

Sportreact je uređaj interneta stvari, namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika te rekreativnim, ali i profesionalnim sportašima. Uređaj je povezan s mobilnom aplikacijom koja mjeri i analizira brojne parametre tijekom treninga.

Codelab se predstavio elektroničkom društvenom igrom Clockwork Briefcase. Riječ je o igri u kojoj je cilj deaktivirati lažni eksploziv skriven u kovčegu.

Hrvatski Telekom  Iron B Foto: Hrvatski Telekom 

Iron Bull je indie-studio za razvoj visokorealističnih robotiziranih modela tenkova s operacijskim mogućnostima stvarnog tenka uključivši njihovo pokretanje, sposobnost ispaljivanja plastičnih projektila i sustav za detekciju primljenih projektila i oštećenja. Tenk je opremljen širokokutnom kamerom i kontroliraju ga dva igrača.

Orqa FPV su prve first-person-view (FPV) videonaočale za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova.

Zuluhood korisnicima donosi cijeli niz inovacija sa željom da unaprijedi tržište sigurnosti doma. Organizator CES-a odabrao ga je među 10 najperspektivnijih startupova koji su se predstavili na sajmu.

P.hr/I.G.