Algoritmi nadmašili korporativne odvjetnike

1. prosinca 2018.

Umjetna inteligencija globalno može stvoriti poslovnu vrijednost od 3,9 bilijuna dolara u 2022.

Foto: Pixabay

Ako ste među onima koji sve više sumnjaju i u postojanje prirodne inteligencije, a kamoli umjetne, imamo dobre vijesti za vas.

Pravno-tehnološki startup LawGeex u nedavnoj je studiji analizirao vještine i znanja 20 iskusnih odvjetnika u odnosu na algoritme koje pokreće umjetna inteligencija. Grupa je, javlja Svjetski ekonomski forum, uključivala suradnike i odvjetnike iz globalnih tvrtki kao što su Goldman Sachs, Cisco i Alston & Bir, te ostale savjetnike i stručnjake.     

Zadatak je bio pregledati rizike koje sadrži pet pravnih ugovora o povjerljivosti. Umjetna inteligencija i odvjetnik s najboljom (najtočnijom) izvedbom postigli su isti rezultat – 94 posto, dok je prosjek odvjetničke grupe iznosio 85 posto. Najlošiji odvjetnik postigao je 67 posto.

Promatrajući brzinu, umjetna inteligencija znatno je nadmašila pravni tim jer joj je za pregled svih pet dokumenata trebalo samo 26 sekundi. Prosječna odvjetnička brzina iznosila je 92 minute. Najbrži je odvjetnik ugovore pregledao za 51 minutu, što je sporije više od 100 puta od umjetne inteligencije. Najsporijem je pravniku za to trebalo 156 minuta. Dakle, algoritmi su vrlo jasno nadmašili ljude u tom ogledu.

Premda McKinsey procjenjuje kako 23 posto pravnog posla može biti automatizirano, mnogo je drugih zadataka koje odvjetnici obavljaju tijekom radnog dana, poput sastanka s klijentima i odlaska na sud, još uvijek izvan dohvata algoritama. Barem zasad.

No jedna je stvar sigurna: Umjetna inteligencija i strojno učenje već sada su dio naše svakodnevice – od naručivanja namirnica, do Netflixove preporuke za film po našem ukusu. 

Globalno tržište umjetne inteligencije eksponencijalno raste. Prema predviđanju Gartnera, procjenjuje se kako umjetna inteligencija globalno može stvoriti poslovnu vrijednost od 1,2 bilijuna dolara u 2018. i 3,9 bilijuna dolara u 2022. godini. 

Boris Odorčić