Algebra otvorila prijave za Security Day, nagrada veća od 100.000 kuna

14. studenoga 2022.

Maturantima, studentima i ICT profesionalcima sudjelovanje u natjecanju iz područja kibernetičke sigurnosti omogućuje osvajanje vrijednih nagrada u tri kategorije

Security Day.jpg

Otvorene su prijave za natjecanje Security Day, koje organizira Algebra u suradnji s NATO-om i EC-Councilom. Natjecanje će se održati u subotu, 26. studenoga, na Algebrinom kampusu, a prijaviti se mogu natjecatelji u tri kategorije - maturanti, studenti i ICT profesionalci. Pobjednike očekuju vrijedne nagrade, s nagradnim fondom većimo od 100.000 kuna, a samo natjecanje održat će se prema principu CTF (Capture The Flag). Pred natjecateljima u svakoj kategoriji bit će različiti zadaci prilagođeni njihovoj razini znanja. Natjecatelji će, naime, skupljati zastavice za uspješno obavljene zadatke te će na kraju pobjedu odnijeti natjecatelji s najvećim brojem prikupljenih zastavica, odnosno s najviše uspješnih akcija.

Organizacijom Security Daya u Algebri kažu da žele osvijestiti hrvatsko tržište o važnosti kibernetičke sigurnosti, a svoju ulogu na području kibernetičke sigurnosti vidi i NATO, koji je ušao u partnerstvo s Algebrom kako bi omogućio javnosti bolje razumijevanje svojih ciljeva i politika. 

"Neizmjerno smo ponosni što su NATO i EC-Council prepoznali vrijednost Algebrina projekta i odlučili podržati ovo jedinstveno natjecanje koje je odlična prilika za bijele hakere da pokažu svoje znanje i sposobnosti jer kibernetička sigurnost nikad nije bila važnija. Zato pozivamo sve zainteresirane natjecatelje koji imaju iskustva u području računalne sigurnosti te vjeruju da svijet mogu učiniti sigurnijim mjestom u digitalnoj eri", izjavio je Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Algebri.

O važnosti kibernetičke sigurnosti govori i činjenica da u ovom području u Europskoj uniji trenutno posluje od 60.000 poduzeća i više od 660 centara stručnosti, a vrijednost ovog tržišta u EU procjenjuje se na više od 130 milijardi eura s godišnjom stopom rasta od 17 posto. Pritom je posebice alarmantan podatak da će u iduće dvije godine u svijetu nedostajati više od 3,5 milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

"Kao organizacija koja diljem svijeta obučava o tome kako se uspješno nositi s kibernetičkim kriminalom te certificira stručnjake za kibernetičku sigurnost, mi u EC-Councilu sretni smo što u suradnji s Algebrom i NATO-om svoje znanje možemo dijeliti na hrvatskom tržištu i drugim zemljama. Natjecanja Capture The Flag sjajan su način za stjecanje vještina potrebnih za obuku profesionalaca za kibernetičku sigurnost, kako bi bili spremni za izazovno okružje u kojem posluju", izjavio je Philip Blake, regionalni direktor EC-Councila za europsko tržište.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na linku do 21. studenoga, a najsretnijih 40 koji budu odabrani imat će prilike provjeriti svoje znanje, ali i razviti nove vještine te se okušati u vježbi računalne sigurnosti Capture the Flag (CTF) u kojoj se 'zastavice' tajno skrivaju u ranjivim sustavima. Nagrada za natjecatelja iz kategorije maturanata uključuje punu školarinu za prvu godinu stručnoga prijediplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženjerstvo, čija je vrijednost gotovo 40.000 kuna.

Nagrada za pobjednika u kategoriji studenata završne godine prijediplomskog studija ili onog sa završenim prijediplomskim jest puna školarina za prvu godinu stručnoga diplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženerstvo u vrijednosti od 42.840 kuna. U trećoj kategoriji za ICT profesionalce nagrada je vaučer za trening Certified Ethical Hacker (CEH) u organizaciji EC-Councila i certifikacijski ispit čija je vrijednost veća od 21.000 kuna.

 

Hina/P.hr