Edukacija za 20 certificiranih vodiča za pustolovni turizam

2. lipnja 2021.

Foto: Booking

U suradnji Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatske gospodarske komore u Županijskoj komori Karlovac održana je dvodnevna edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi.

Zbog povećana interesa ovo je druga edukacija koja se ove godine organizira u Karlovcu.

"Cilj je edukacije obučiti polaznike o sigurnosno-informativnom aspektu pustolovnog turizma i na neki način time djelovati i preventivno protiv nesretnih slučajeva u prirodi, kojih je iz godine u godinu sve manje, pa nas raduje da smo i ovakvim aktivnostima tome pridonijeli. Polaznici će dobiti osnovna znanja iz tema kao što su sigurno vođenje izletničkih grupa, meteorologija, orijentacija i kartografija, opasnosti u prirodi i upravljanje rizicima, organizacija akcije zbrinjavanja i spašavanja te pružanje prve pomoći u prirodi, a sve interaktivnim pristupom i s mnogo primjera iz prebogate prakse HGSS-a", rekao je Mladen Mužinić, instruktor HGSS-a i voditelj edukacije. 

Inače, prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, sve pravne i fizičke osobe koje pružaju turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma moraju angažirati ili imati zaposlenu osobu s odgovarajućim domaćim ili stranim uvjerenjem, odnosno certifikatom kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti.

Uvjerenje, koje se dobiva po završetku ove edukacije i uspješnog polaganja pisane provjere znanja, jedno je od priznatih za obavljanje aktivnosti s popisa zakonski definiranih aktivnosti koje se smatraju turističkim uslugama aktivnog i pustolovnog turizma, kao što su vožnja kanuom, šipiljarenje, rafting, biciklizam, jahanje, slobodno penjanje, vožnja quadovima, džipovima i slično.

 

P.hr/I.G.