AKD spreman za EU digital product passports

11. svibnja 2022.

Foto: AKD

Uprava Republike Slovenije za javna plačila Ministarstva financija na petogodišnje razdoblje odabrala je AKD i ED Solutions za izdavatelja jedinstvenih identifikacijskih oznaka za jedinična i agregirana pakiranja duhanskih proizvoda kao integralnog dijela cjelovitoga europskog sustava sljedivosti.

"Najveća vrijednost sustava jest u informacijama dostupnim tijelima koja rade na suzbijanju crnog tržišta, no koristi se ogledaju i u zdravstvenom sustavu - osiguravajući jednostavnu provjeru podrijetla proizvoda, što omogućuje uklanjanje zdravstveno nesukladnih proizvoda s tržišta", ističu u AKD-u.

Podsjetimo, AKD je u Europskoj uniji kao hrvatski izdavatelj bio predvodnik u procesima razvoja zahvaljujući čemu je RH bila prva članica koja je još u travnju 2019. objavila službenu verziju sustava i započela s registracijom poslovnih subjekata.

U bliskoj budućnosti Europska komisija predviđa uvođenje digitalnih putovnica proizvoda, pri čemu će se omogućiti označavanje proizvoda, njihova identifikacija te povezivanje s raznim izvorima informacija relevantnim za kružnu ekonomiju i održivost. Prema riječima glavnog direktora Jure Sertića, AKD je spreman za nove zahtjeve Europske komisije kad je riječ o EU digital product passportsu.

Digitalne putovnice proizvoda omogućit će krajnjim korisnicima, odnosno kupcima odlučivanje na temelju boljih informacija, povećati transparentnost te pomoći nacionalnim tijelima u poslovima nadzora i kontrole kvalitete.

P.hr/I.G.