Agrivi za širenje privukao više od 30 milijuna kuna

17. studenoga 2020.

Matija Žulj/ Foto: AGRIVI

Domaća agrotehnološka tvrtka Agrivi, koja je razvila globalno vodeću platformu za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, osigurala je dodatno financiranje, i to 30,2 milijuna kuna u seriji A financiranja, čiji su nositelji investicijski fond South Central Ventures te Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

"Snažan napredak koji smo ostvarili i izvanredni klijenti koje podržavamo pripremili su nas za sljedeću fazu našega rasta. Zahvalni smo South Central Venturesu, Europskome investicijskom fondu, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Fil Rouge Capitalu i AgriTech Hubu na podršci našoj misiji da digitaliziramo globalnu poljoprivredu. Nedavna događanja diljem svijeta privukla su dodatnu pozornost na prehrambeni i poljoprivredni sektor, pa je zanimanje ulagača za Agrivi golemo, zbog čega razmišljamo o produljenju kruga i realizaciji dodatnog financiranja", dodao je Matija Žulj, glavni izvršni direktor i osnivač tvrtke Agrivi.

AGRIVI Foto: Agrivi

Uz njih, u ovom krugu financiranja sudjelovali su i fondovi Fil Rouge Capital i AgriTech Hub. Spomenuta će sredstva pomoći tvrtki da proširi svoj tržišni doseg na ključna europska tržišta i SAD.

"Agrivi u posljednjih nekoliko godina sve više jača svoj položaj na tržištu, a radom na zrelom tržištu stekao je iskustvo koje je dovelo do stapanja njihova proizvoda i tržišta. Upravo to je najvažniji preduvjet za fazu širenja poslovanja. Sretni smo što smo dio ovoga investicijskog kruga koji stvara čvrsti kamen temeljac uspješne budućnosti tvrtke Agrivi. Vjerujemo u njihov uspjeh i ulogu u postizanju ekonomski i ekološki održivog svijeta proizvodnje usjeva", naglasio je Stevica Kuharski, principal u fondu Fil Rouge Capital. Ovaj investicijski fond vrijedan je više od 45 milijuna eura, a usredotočen je na ulaganja u ranim fazama poslovanja, od pretpočetnih (pre-seed) i početnih (seed) do ulaganja iz serije A. 

Rješenje Agrivija jedna je od najkompletnijih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom globalno i pomaže poljoprivrednim gospodarstvima te poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama u ostvarivanju ekonomski i ekološki održive poljoprivredne proizvodnje.

Ključni globalni lider 

Novim krugom financiranja nastavlja se iznimno uspješno razdoblje za tvrtku, a ključni analitički izvještaji pozicioniraju je među ključne globalne lidere u upravljanju poljoprivrednim gospodarstvima.

"Tvrtka Agrivi ostvarila je dojmljiv napredak od našega prvog ulaganja 2016. godine. Pozicionirali su se na karti vodećih svjetskih agrotehnoloških kompanija kao jedna od vodećih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Oduševljen sam činjenicom da je i Europski investicijski fond prepoznao priliku i sudjelovao u našemu prvom izravnom zajedničkom ulaganju. Uvjeren sam kako će sredstva ovoga kruga financiranja omogućiti tvrtki ubrzanje aktivnosti na više poslovnih područja te tako povećanje doprinosa proizvodnji zdrave hrane", istaknuo je Jure Mikuž, partner u fondu South Central Ventures. Riječ je o vodećoj kompaniji za upravljanje venture kapitalom na zapadnom Balkanu, koja se ponajprije bavi ulaganjem u startupove u ranoj fazi poslovanja ili fazi rasta s ciljem omogućavanja širenja i rasta njihova međunarodnog poslovanja.

Inovativno rješenje prisutno u 100 zemalja

Portfelj korisnika znatno je narastao i danas uključuje brendove kao što su Nestle, Driscoll’s, Kimberly-Clark i BNP Paribas. Uz to, konzultantska tvrtka EY preporučila je rješenja tvrtke Agrivi kao projekt s brzim povratom za sve države koje žele povećati održivost lokalne proizvodnje i smanjiti utjecaj na klimatske promjene.

"Oduševljen sam kad vidim da EIF-ove strateške kapitalne investicije u Hrvatskoj, u suradnji s HBOR-om, donose rezultate i omogućuju hrvatskim tvrtkama da rastu i natječu se na globalnim tržištima, stvarajući nova radna mjesta i potičući brži gospodarski razvoj. Tijekom ovih teških vremena važno je da nastavimo podržavati ambiciozna, inovativna poduzeća širom Europe. Impresionirani smo tvrtkom Agrivi i njihovim postignućima te nam je drago što smo dio njihova uspjeha. Isto tako, ponosni smo na rezultate svoga partnerstva s HBOR-om i njegova utjecaja na Hrvatsku", istaknuo je Alain Godard, izvršni direktor Europskoga investicijskog fonda, koji je najveći europski ulagač u fondove venture i growth capital.

Agrivi je globalna agrotehološka tvrtka osnovana 2013. godine, a uz onaj u Zagrebu, urede ima i u Londonu, Bukureštu i Varšavi te podržava poljoprivredno-prehrambene tvrtke u više od stotinu zemalja.

 

P.hr/I.G.