Agrivi dobitnik prestižne nagrade UN-a za inovacije u poljoprivredi

27. rujna 2021.

Matija Žulj / Foto: Agrivi

Krajem srpnja ove godine Agrivi je, od ukupno 170 konkurenata, ušao među 27 finalista u sklopu natjecanja Digitalna izvrsnost u poljoprivredi u Europi i srednjoj Aziji, koje provodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. U konačnici, hrvatska tvrtka odnijela je pobjedu u kategoriji Sustavi inovacija u poljoprivredi i održiva poljoprivreda – povezani sustavi upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima, čime je još jednom potvrdila poziciju jedne od najuspješnijih globalnih aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom.

"Ponosan sam što je Agrivi još jednom prepoznat kao inovativno tehnološko rješenje koje pridonosi dugoročnoj održivosti poljoprivredne proizvodnje, ne samo u Hrvatskoj već i na globalnoj razini. Ova je nagrada još jedna potvrda učinkovitosti i kvalitete softvera koji dugoročno donosi brojne benefite poljoprivrednicima, ali i potrošačima. Uz pomoć softvera, kakav je i Agrivi, poljoprivrednici smanjuju rizike i povećavaju prinose te istodobno povećavaju kvalitetu proizvoda i stvaraju uštede. S druge strane, njihovom se implementacijom u proizvodnju osigurava stalna kontrola proizvodnog procesa, što omogućuje sljedivost pa na taj način potrošači imaju potpuno transparentan uvid u proces proizvodnje hrane koju konzumiraju. To više nije naša budućnost, već sadašnjost", naglasio je osnivač i direktor Agrivija Matija Žulj te dodao kako se nada da će u narednom razdoblju sve veći broj proizvođača početi digitalizirati svoju proizvodnju.

U prvoj fazi regionalnog natjecanja prikupljeno je gotovo 200 prijava iz 38 zemalja. Ukupno je 171 rješenje ispunjavalo uvjete za prijavu na natječaj za digitalnu izvrsnost u poljoprivredi, a u završnicu natjecanja ušlo je 28 rješenja koja su osmišljena kao odgovor na poljoprivredne izazove Europe i srednje Azije, u ukupno sedam kategorija, pojašnjava se u priopćenju.

U kategoriji Sustavi inovacija u poljoprivredi i održiva poljoprivreda – povezani sustavi upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima, u kojoj je kutinska tvrtka odnijela pobjedu, u konkurenciji u finalu bili su i talijanski Agricolus s.r.l. i xFarm te švicarski OneSoil.

 

 

 

 

 

P.hr/I.B.