Advent Zagreb od 26. studenog do 7. siječnja

4. studenoga 2022.

Foto: Pixabay

Manifestacija Advent Zagreb ove će se godine održati od 26. studenog do 7. siječnja, najavili su na konferenciji za novinare organizatori manifestacije, poručujući kako se Advent vraća "u punom sjaju".

Otvaranje je predviđeno u subotu, 26. studenoga, kada će se upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 17 sati. U 18 sati uslijedit će otvaranje gornjogradskih lokacija, u 19 sati otvara se Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a u 19 sati i 50 minuta upalit će se lampice na Zrinjevcu.

Advent će se i ove godine održati na 20-ak lokacija Gornjega i Donjega grada, vraća se i klizalište na Tomislavcu, ali s manje zauzimanja zelene površine, a tu su i tri potpuno nove lokacije - Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška, istaknuto je na konferenciji.

Advent se održava u organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako se ove godine započinje s novom koncepcijom Adventa, koji je razvijen u suradnji s TZGZ i Javnom ustanovom Maksimir, a za koji smatra da će još više potaknuti kreativnost i dobre ideje u osmišljavanju adventskih aktivnosti i događaja.

"Ove godine Advent se vraća u punom sjaju, bolji nego ikad", poručio je Tomašević podsjećajući kako su 2020. i 2021. pandemija i potres utjecali na koncept Adventa.

Kao najvažniji iskorak ove godine izdvojio je transparentan način odabira ponuditelja putem natječaja, a naglasak je stavljen na kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija.

Vodilo se računa o tome da Advent bude i ekološki održiv - koristit će se jednokratna, biorazgradiva ambalaža i bit će postavljeni punktovi za razdvajanje otpada.

Tomašević je kazao kako vjeruje da će Advent pridonijeti rastu turističkih brojki, odnosno dostizanju onih prije pandemije.

I direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld naglasila je kako se nakon dviju pandemijskih godina Advent vraća u punom sjaju donoseći raznovrsne programe i ponudu na brojnim lokacijama.

Tako će se održati 100 koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, trgovinama, ulicama, tu su prigodne izložbe u muzejima i galerijama, a istaknula je i suradnju s HNK-om, HOK-om te zagrebačkim Zoološkim vrtom, koji također pripremaju posebne programe.

"Surađujemo i sa zagrebačkim hotelima, domaćim i stranim prijevoznicima te smo krenuli s međunarodnom promocijom na 21 tržištu", rekla je.

Advent Zagreb jedno je od najvažnijih događaja za zagrebački i hrvatski turizam, a Bienenfeld očekuje da će, kao i prijašnjih godina, pridonijeti rastu turističkog prometa u Zagrebu.

Na novinarski upit o tome koliko će Advent koštati, Bienenfeld je kazala kako će TZ investirati u njihove programe do tri milijuna kuna, što je bitno manje nego lani.

Tomašević je, pak, rekao kako je 2019. Grad Zagreb direktno od iznajmljivanja lokacija za ugostiteljske i druge sadržaje imao 900.000 kuna prihoda, a ove godine se očekuje 4,2 milijuna kuna.

 

Hina/P.hr

Tags