Advent u Zagrebu u znaku Orašara, ekologije i kulture

15. studenoga 2019.

Milan Bandić, Martina Bienenfeld, Gari Cappelli, foto: Milan Bandić/ FB

Manifestacija Advent u Zagrebu, od 30. studenoga 2019. do 7. siječnja 2020., ponudit će bogat sadržaj na brojnim gradskim lokacijama nadahnut baletom Orašar, ekologijom i kulturom, a za sve aktivnosti, uključujući promociju Adventa na stranim tržištima, gradska Turistička zajednica izdvaja 5,5 milijuna kuna. Najavljujući program Adventa na konferenciji za medije, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld naglasila je da Advent nudi sve najbolje što Zagreb ima u turizmu, ugostiteljstvu i kulturi te da se i ove godine očekuje rast posjećenosti grada u to vrijeme, tim više što će s 1. siječnjem, dok Advent još traje, postati, kako je kazala, 'srce' Europe.

"Advent će ove godine biti najljepši do sada, a tri su glavne teme Orašar i baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe s invaliditetom, u sklopu kojih će, primjerice, manje i veće skulpture Orašara, koje izrađuje Petar Banda, biti po cijelom gradu, dok će većina ugostitelja umjesto plastike koristiti papirnate čaše, tanjure i slično, a postavit će se i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom", istaknula je Bienenfeld.

Najavila je da priredba, kao i prošlih godina, počinje paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu te potom programima otvorenja na Zrinjevcu i Tomislavovom trgu, gdje će i ove godine biti Ledeni park s klizalištem. Prvog dana Adventa, 30. studenoga, posebna svečanost održat će se i u Vili Prekrižje, koja će za publiku biti otvorena i u nekoliko navrata tijekom Adventa, dok će sve ostale lokacije biti otvorene stalno. Tako će adventski program i ove godine biti na Europskom trgu, kod HNK, u kinu Tuškanac, Oktogonu, na Trgu bana Jelačića, gornjogradskome Strossmayerovom šetalištu, u Maksimiru i ZOO-u te drugim lokacijama.

Bienenfeld je izdvojila i bogat glazbeni i koncertni program s naglaskom na klasičnu glazbu te žive božićne jaslice ispred Katedrale i suradnju s brojnim muzejima na prigodnim izložbama i organizatorima humanitarne utrke Zagreb AdventRun.

advent u zagrebu mali orašar

Podršku i pohvalu organizaciji Adventa na konferenciji za medije izrazio je ministar turizma Gari Cappelli, ističući kako je Zagreb primjer drugima, ali i predvodnik kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma, čime znatno pridonosi ukupnom turizmu Hrvatske.

"Već smo nedavno prešli brojku od 20 milijuna dolazaka turista, a do kraja godine će ih i zbog adventskih događanja po cijeloj Hrvatskoj, ali i predstojećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a biti i više, što će se odraziti i na financijski rezultat turizma koji će biti za pet do šest posto bolji od lanjskog", kazao je Cappelli iznoseći procjene da se na Adventu potroši oko 500 milijuna kuna te da strani turisti pritom troše i do 1.000 kuna dnevno, uključujući smještaj, a domaći oko 250 kuna.

Vjeruje da će Zagreb Advent i predsjedanje Hrvatske EU-om dočekati spreman, kao i njegovih 70 hotela s oko 9.000 kreveta te još oko 8.000 u privatnom smještaju.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da se svake godine povećava broj turista u Zagrebu tijekom Adventa i cijele godine, ocjenjujući da su "za sve to najzaslužniji naši sugrađani, stari šarmeri" te njegova politika otvorenosti i sigurnosti grada.

 

Hina/P.hr