Addiko banka povećava osnovni kapital za 40 milijuna eura

26. lipnja 2020.

Foto: Addiko Bank

Addiko banka će povećati svoj osnovni kapital za 40 milijuna eura, s obzirom da je isplatila dividendu prije HNB-ova naloga bankama u Hrvatskoj o zadržavanju prošlogodišnje dobiti.

"S ciljem ispunjenja očekivanja Hrvatske narodne banke da se osiguraju jednaki uvjeti tržišnog natjecanja za sve banke, Addiko Bank AG iskoristit će dio svojeg dugoročnog depozita kod Addiko Bank d.d. Zagreb za povećanje osnovnog kapitala Addiko Bank d.d. za iznos od 40 milijuna eura kroz dodatni osnovni kapital. Na ovaj će se način dodatno ojačati Bančina kapitalna osnova za naredno razdoblje očekivanog rasta. Za provođenje predmetne transakcije potrebna su interna odobrenja i odobrenje regulatora", istaknuli su iz Addika.

Dividenda isplaćena početkom ožujka

Iz Banke pojašnjavaju kako su u veljači i početkom ožujka 2020. godine, Uprava, Nadzorni odbor i Glavna skupština Addiko Bank prihvatili i odobrili Revidirane financijske izvještaje za 2019. godinu te je donesena odluka o isplati dividende u ukupnom iznosu od 224,6 milijuna kuna. Dividenda je isplaćena početkom ožujka prema Bančinom uobičajenom godišnjem rasporedu, odnosno prije eskalacije pandemije Covid-19 u Hrvatskoj u drugoj polovici ožujka 2020. godine.

Podsjetimo, HNB je 20. ožujka izvijestio da je, kao odgovor na poremećaj u gospodarstvu prouzročen pandemijom koronavirusa, prilagodio pristup superviziji poslovanja kreditnih institucija, kako bi one lakše osigurale likvidnost i time poduprle održavanje gospodarske aktivnosti i očuvanje radnih mjesta. Između ostalog, tada je naložio bankama zadržavanje prošlogodišnje neto dobiti, uz napomenu da se od njih očekuje i da se primjereno prilagode isplati bonusa, otpremnina i sličnog. 

P.hr/I.G.